AJÁNLÓ° Filmes vegyes-vágott

Halihó lányok!


Már csak azért is vegyes-vágott, mert a sci-fitől a romantikusig minden van benne. Sőt, még klasszikusok is, de ne szaladjunk ennyire előre. Nagyon régen írtam már filmajánlót, épp itt volt az ideje. Ha minden összejön, decemberben lesz még egy különkiadás is, amiben csak az ázsiai filmekre fogok koncentrálni.

Miss Potter
angol-amerikai romantikus dráma, 92 perc, 2006

Rendező: Chris Noonan
Forgatókönyvíró: Richard Maltby Jr.
Szereplők: Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson, Barbara Flynn

A sztori: A huszadik század elején egy fiatal lány szeme előtt csupán a jó házasság reménye lebegett. Beatrix Potter másképp gondolkodott, szembeszállt a kor elvárásaival. Szülei nem értették, miért utasít el minden kérőt, hogy csak a könyveknek és a képzeletének éljen. Miután Beatrix megismerkedik Norman Warne-nal, a szárnyait próbálgató könyvkiadóval, szenvedélyes szerelem bontakozik ki kettejük között. Elhatározzák, hogy a rosszalló vélemények ellenére publikálják Miss Potter történeteit. Könyvei azóta klasszikusok lettek, generációk sora nőtt fel rajtuk.

Gyerekkoromban nagyon szerettem miss Potter meséit. Teljesen véletlenül bukkantam rá erre a filmre egy romantikus pillanatomban. Megható, könnyed és olyan valódi romantikus alkatoknak való film. Nagyon jól állt "Bridget"-nek ez a szerep. Az emberek gyakran beskatulyázzák őt, pedig az ilyesfajta komolyabb, kosztümös filmek nagyon is illenek hozzá. Even McGregort már régóta imádom, hihetetlen jó volt a Moulin Rouge-ban és persze a Star Wars-ban is.

Pokolba a szerelemmel
amerikai romantikus vígjáték, 102 perc, 2003

Rendező: Peyton Reed
Forgatókönyvíró: Eve Ahlert, Denis Drake
Szereplők: Renée Zellweger, Ewan McGregor, Sarah Paulson, David Hyde Pierce, Tony Randall

A sztori: Barbara Novak fiatal írónőként érkezik New Yorkba új könyvével, melynek Pokolba a szerelemmel a címe. Művével nyíltan tagadja a szerelmet, de feltétlen igent mond a karrierre és a szexre. A forradalmi nézeteket hangoztató kötet hamar a bestseller-listák élére repül, szerzője pedig magára vonja egy veszélyes ellenfél figyelmét. Az elsőkönyves írónőre felfigyel New York legnagyobb nőcsábászának tartott Cather Block, aki ráadásul jó tollú sztárújságíró is. Mi sem természetesebb, hogy Block a regényt, illetve az írónő ellene irányuló személyes megjegyzéseit sértésnek veszi, ezért leleplező cikk írásába kezd. Célja nem egyszerűen Barbara elcsábítása, hanem hogy bebizonyítsa: még a feminista mozgalmak példaképe is képes a szerelemre.

Ez a film eszméletlen. Nagyon pörög, nincsenek benne unalmas részek. Persze a leírás alapján már mondhatnánk azt, hogy tudjuk, mi lesz a vége a történetnek, mert olyan sablonos: szerelem, kiteregetik alapokat, veszekedés, megbocsátás, happy end. De nem! Pont akkor, amikor áthajlana a film ebbe a sablonos végbe, jön a csavar. A csavar, amire nincsen egy szemernyi utalás sem. És ez teszi annyira élvezetessé ezt a filmet. Egyébként Renée Zellweger és Ewan McGregor nagyon jók együtt. már a Miss Potterben is nagyon passzoltak egymáshoz, de itt még inkább. Ajánlom, nagyon is, nőknek kötelező.

Prometheus
amerikai-angol sci-fi, 126 perc, 2012

Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyvíró: Jon Spaihts, Damon Lindelof
Szereplők: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce

A sztori: A tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az istenekkel, Hollowayt a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk. Könyörtelen ellenféllel találkoznak, összecsapásuk tétje az emberi faj jövője.

Szörnyű, hogy még csak most jutottam el oda, hogy megnézzem ezt a filmet. Nem vagyok egy nagy fanatikus rajongó, sőt most kezdem el újra felfedezni magamnak az Alien univerzumot. (mondjuk a Nyolcadik utas a halát már legalább ezerszer láttam) Éppen ezért egyáltalán nem foglalkozom a fanok negativitásával(néhányan annyi hülyeséget össze tudnak hordani, hogy az már fáj). 
Nekem nagyon tetszett és alig várom a folytatást, mert ugye már be van ígérve. David a kedvenc karakterem, habár szigorú nézet szerint ő lenne a rossz, de kit érdekel? 
Sci-fi fanoknak szerintem kötelező.
 
Z, mint Zakariás
amerikai-izlandi thriller, 95 perc, 2015

Rendező: Craig Zobel
Forgatókönyvíró: Nissar Modi
Szereplők: Margot Robbie, Chris Pine, Chiwetel Ejiofor, Faro

A sztori: Robert C. O'Brien regénye ihlette a filmet, amely egy tizenéves lányról szól, aki megpróbál túlélni egy nukleáris háborút. A lány egy völgyben fekvő farmon rekedt, ahol még maradt belélegezhető levegő, de amikor békéjét megzavarja két idegen, élete még jobban a feje tetejére áll.

Különleges film, hisz mindössze négy szereplővel dolgozik. Ámbár homlokegyenest más, mint az alapjául szolgáló könyv Sebaj, azt elolvasni más élmény lesz.
Megkapta a film a szokásos unalmas, értelmetlen, időpocsékolás jelzőket. Szerintem viszont egyáltalán nem az. Persze, érteni is kell, gondolkodni rajta, nem csak nézni. Hiába a kevés szereplő, végig fenntartotta az érdeklődésemet és kíváncsian vártam a végét. Nem akarok spoilerezni, de döbbenet. És az a legdurvább, hogy elhiszem azt, hogy ez megtörténhet.
Aki mozgalmas, pörgős filmet akar, ne nézze meg. De mégis, én jó szívvel ajánlom, mert igazán elgondolkodtató. A záró zenéje(hogy mondjuk szépen magyarul az endinget?) pedig valami elképesztően gyönyörű.

Psycho
amerikai thriller, 104 perc, 1960

Rendező: Alfred Hitchcock
Forgatókönyvíró: Joseph Stefano
Szereplők: Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh

A sztori: A csinos szőke titkárnő, Marion meglép főnöke pénzével. A városon kívül új autót vásárol, s noha ideges viselkedése feltűnik a rendőröknek, mégis tovább engedik. Éjszakára betér egy mellékút mellett meredező motelbe, majd a szelíd, ám különös tulajdonossal megvacsoráznak.
A thriller középpontjában egy félreeső motel és annak titokzatos tulajdonosa, Norman Bates áll. Hitchcock talán legtökéletesebb és legklasszikusabb filmje Norman Bates története.




Madarak 
amerikai thriller, 114 perc, 1963

Rendező: Alfred Hitchcock
Forgatókönyvíró: Evan Hunter
Szereplők: Tippi Hedren, Rod Taylor, Jessica Tandy

A sztori: Mitch Brenner a húgának papagájokat akar venni ajándékba. Az állatkereskedésben megismerkedik a gyönyörű, felsőbb körökből származó Melanie-val. Melanie, a véletlen találkozás hatására elhatározza, hogy megkeresi a férfit, ezért útnak indul Bodega Baybe. Amint megérkezik, megtámadja őt egy sirály. Ezután megtalálja Brenner otthonát és megismerkedik a férfi zsarnoki természetű édesanyjával. Másnap a madarak megsebesítenek néhány gyereket. Valamilyen titokzatos oknál fogva a sirályok, verebek és hollók nagyon agresszíven kezdenek viselkedni. Elkezdődik a harc a túlélésért.


A klasszikus művek alapjaiba tartozik mindkettő. Egy csoda folytán nekem korábban kimaradt a Psycho, viszont szerintem nem is akkora baj, hogy nem fiatalabb koromban néztem meg. A Madarakat viszont láttam gyerekként és féltem tőle. Most már nem tűnt annyira ijesztőnek, mint akkor. 
Hitchcock mesterien fokozza a hangulatot és vezeti a történeteit. Bár ezt gondolom mindenki tudja. Biztos vagyok benne, hogy még nagyon sok filmet fogok megnézni tőle, hisz már én ismunkássága rabja lettem.

Mint említettem, tervezek még idén egy Ázsia-specialt is, remélem már várjátok.

Ti mit néztetek az utóbbi időben?

Mesy

Megosztás:

1 megjegyzés

  1. Pont jókor jött a poszt ( vizsga előtt, de mikor is máskor lenne jobb filmezni?! :DDDD), szóval meg is nézek 2-3 filmet, egyiket sem láttam még! Köszi a listát, elmentettem! :)

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!