A tökéletes mézeskalács nyomában I.

Halihó lányok!


Nagyon sok családban hagyomány, hogy karácsonykor mézeskalácsot sütnek, esetleg a fára is aggatnak egy keveset belőle. Nálunk ez nem volt így, egészen addig, amíg én pár évvel ezelőtt meg nem sütöttem az első adagot. A recept tökéletes volt, pont eléggé mézes és fűszeres, nem tört bele a fogunk, ha beleharaptunk és hatalmas mennyiséget lehetett belőle sütni. 
A bajok ott kezdődtek, hogy elfelejtettem, hogy melyik receptet használtam. Mert hogy van belőle itthon legalább hatféle, és az internet is tele van jobbnál jobbal kecsegtető receptekkel. De vajon melyik a tökéletes?
Ezért úgy döntöttem, hogy letesztelek három -vagy négyféle verziót és juszt is megtalálom a tökéletes receptet! 
Ezt a receptet egy régi Konyha magazinban(1999-es) találtam és nem is mézeskalácsként szerepel, hanem gyömbéres kekszként, viszont ugyanolyan fűszerek kellenek bele, és méz is van benne.

Hozzávalók:
35 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. szódabikarbóna
fél kk. fahéj
fél kk. szegfűszeg
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg cukor
1 dl méz
1 tojás

Elkészítése: 
A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. Egy nagyobb tálban az olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral amíg a cukor el nem olvad. Először a mézzel és a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. Folpackba csomagolva legalább 4 órára hűtőbe tesszük. 
Sütéskor lisztezett deszkán 4 miliméter vastagságúra nyújtjuk. Különböző formákat szúrunk ki belőle, majd 150-160 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Dobozban 2 hétig is eláll.


Az első adag kicsit jobban megpirult, ment szerettem volna. A recept 40 darabot ír, nekem azért ennél jóval több lett. Valószínűleg azért, mert kicsi és nagy formákat is használtam és vékonyabbra nyújtottam a tésztát mint kellett volna.


Az eredmény: melegen puha, de kihűlve kőkemény, amin persze a tárolás segít. A fenyőfára tökéletes dísznek. Nagyon intenzív, mézes íze van, nem vártam hogy ilyen lesz.  Finom, de nem az igazi, kicsit több fűszert még elbírna.

Nektek van bevált mézes receptetek? 
puszi, Mesy

Megosztás:

2 megjegyzés

  1. Hű de imádom a mézeskalácsot :D Mindig karácsonyi hangulatba jövök tőle :)
    Nagyon tetszik a blogod, követlek! Légyszi nézz be hozzánk és ha van kedved kövess minket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a hangulat miatt szeretem a legjobban :)
      Azt hittem már követlek titeket, de ezek szerint mégsem :)

      Törlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!