A tökéletes mézeskalács nyomában I.

Halihó lányok!


Nagyon sok családban hagyomány, hogy karácsonykor mézeskalácsot sütnek, esetleg a fára is aggatnak egy keveset belőle. Nálunk ez nem volt így, egészen addig, amíg én pár évvel ezelőtt meg nem sütöttem az első adagot. A recept tökéletes volt, pont eléggé mézes és fűszeres, nem tört bele a fogunk, ha beleharaptunk és hatalmas mennyiséget lehetett belőle sütni. 
A bajok ott kezdődtek, hogy elfelejtettem, hogy melyik receptet használtam. Mert hogy van belőle itthon legalább hatféle, és az internet is tele van jobbnál jobbal kecsegtető receptekkel. De vajon melyik a tökéletes?
Ezért úgy döntöttem, hogy letesztelek három -vagy négyféle verziót és juszt is megtalálom a tökéletes receptet! 
Ezt a receptet egy régi Konyha magazinban(1999-es) találtam és nem is mézeskalácsként szerepel, hanem gyömbéres kekszként, viszont ugyanolyan fűszerek kellenek bele, és méz is van benne.

Hozzávalók:
35 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. szódabikarbóna
fél kk. fahéj
fél kk. szegfűszeg
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg cukor
1 dl méz
1 tojás

Elkészítése: 
A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. Egy nagyobb tálban az olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral amíg a cukor el nem olvad. Először a mézzel és a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. Folpackba csomagolva legalább 4 órára hűtőbe tesszük. 
Sütéskor lisztezett deszkán 4 miliméter vastagságúra nyújtjuk. Különböző formákat szúrunk ki belőle, majd 150-160 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Dobozban 2 hétig is eláll.


Az első adag kicsit jobban megpirult, ment szerettem volna. A recept 40 darabot ír, nekem azért ennél jóval több lett. Valószínűleg azért, mert kicsi és nagy formákat is használtam és vékonyabbra nyújtottam a tésztát mint kellett volna.


Az eredmény: melegen puha, de kihűlve kőkemény, amin persze a tárolás segít. A fenyőfára tökéletes dísznek. Nagyon intenzív, mézes íze van, nem vártam hogy ilyen lesz.  Finom, de nem az igazi, kicsit több fűszert még elbírna.

Nektek van bevált mézes receptetek? 
puszi, Mesy

2 megjegyzés:

  1. Hű de imádom a mézeskalácsot :D Mindig karácsonyi hangulatba jövök tőle :)
    Nagyon tetszik a blogod, követlek! Légyszi nézz be hozzánk és ha van kedved kövess minket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a hangulat miatt szeretem a legjobban :)
      Azt hittem már követlek titeket, de ezek szerint mégsem :)

      Törlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!