Sminktörténelem: 19.század vége + smink

Halihó lányok!

Új sorozatot indítok Sminktörténelem címen. Minden héten szerdán fogok jelentkezni egy újabb korszakkal. Nem akarok történelem órát tartani, csak szeretném bemutatni egy-egy kor, évtized tipikus szépségápolási és sminkelési szokásait.
Szándékosan nem kezdtem korábban, a barokkot és rokokót már mindenki ismeri annyira, hogy unalmas legyen. 

Egy kis bevezetés:
A barokk és a rokokó után a 18. századi nők a természetesség és a testápolás felé fordultak leginkább. Általánossá kezdett válni a fürdés, s fokozatosan megjelentek a szépítőfürdők is (újra). Ezekhez tejet, gyümölcsleveket, virágszirmokat kevertek bele  vízbe. 

Néhány hatásos recept:
Mézfürdő: oldj fel egy csésze mézet meleg tejben. A méz hidratálja és táplálja a bőrt, valamint fertőtlenítő hatása is van. A tej savai helyreállítják a bőr egészséges savköpenyét.

Tejszínfürdő: az édes tejszín bársonyosan puhává teszi a bőrt. Adj fél litert egy kád vízhez.
Illóolajos: Tégy 5-8 csepp illóolajat(kamilla, levendula) fél pohár tejszínbe, íróba vagy mézbe, és öntsd a keveréket a fürdővízbe. Ezek emulgeátorként működnek, nélkülük az olaj a víz felszínén lebegne.

A 19.század kozmetikája leginkább a higiénikus testápolásban nyilvánult meg. A mérsékelt arcfestés terjedt el mind a felső, mind az alsó osztály körében.  Először a barackos színű szem és száj jött divatba melyet később a babarózsaszín váltott fel. A hölgyek a természetesség irányába terelték a sminket. Ezután megjelentek az első szépségszalonok, ahol már lehetett krémeket és rúzst vásárolni. Divatos volt a papírpúder használata. A nők feketére festették a szempilláikat és vörösre az ajkaikat.

A leírtak alapján elkészítettem az akkori divat szerinti arcfestést.

Használt termékek:
Avon Solution színezett hidratáló arckrém
NYC Smooth Skin - 741A Translucent
MUA pirosító  - shade 4
Markwins sminkbőrönd barackszínű szemfesték
Alverde Drama mascara - 20 Tribal brown
Essence rúzs - 53 All about cupcake
Avon rúzs Color Trend - Flirt

Nincs alapozó, csak egy kis hidratáló és púder. Természetesség forever! A teljes szemhájamra vittem fel a barackos színt és a pirosítóból is ütögettem fel egy kis színt. A számra először ecsettel felvittem az Avon rúzst, majd erre került egy kevés az Essence rúzsból. Így a kettő együtt adta a szép barackos árnyalatot.


Szemüvegben persze alig látszik, de ez most kifejezetten tetszett.



Nagyon tetszik benne, hogy hamar feldobható, természetes, de mégis színes egy kicsit.  Szerintem egy nagyon jól hordható, tavaszias smink lett, természetes, friss hatású lesz tőle az arc. 
Arra nem vállalkozok, hogy korhű ruhákat vegyek fel, de legközelebb a hajamat is megcsinálom.

Mit szóltok hozzá, nektek tetszik ez a smink?
puszi, Mesy 

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!