Pitemánia

Halihó lányok!


Úgy egy két éve szűnni nem akaró pitemániában szenvedek. Mindegy, hogy kerek, vagy szögletes, gyümölcsös vagy krémes, sós vagy édes, a lényeg, hogy pite legyen. Ha jól emlékszem, a blogon közzétett első recept is pite volt. 
Ennek fényében most 2in1 bejegyzést olvashattok, ugyanis előbb néhány nyálcsorgatós inspirációs kép következik, majd pedig egy isteni finom recept. 
Mit szóltok hozzá?
Minden kép alatt megtalálható a recepthez vezető link is.

Nyári epres-tejszínes pite
recept
 Mini citromos habcsók pite
recept
 Pekándiós pite - kár, hogy nálunk, olyan, mint a fehér holló
recept
 Sós karamellás almás pite
recept
 Trüffel pite
recept
Sajtos-szalonnás quiche - ilyet én is gyakran sütök
recept
 Csirkés tamale pite
recept
Na most, hogy már mindenki nagyon megéhezett, megosztom veletek az én pite receptemet.
Eredetileg két meggyes pitét szerettem volna sütni, mert még van egy kevés meggyünk lefagyasztva. Ki is vettük a fagyóból a csomagocskákat, ám amikor felolvadt, kiderült, hogy a gyümölcsök fele szeder. Így tehát lett egy meggyes és egy szedres piténk.

Meggyes/szedres pite


  • Hozzávalók(1 pitéhez):
  • tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 ek. cukor
  • fél pohár tejföl
  • 2 kk. sütőpor
  • csipet só
  • töltelékhez:
  • 50 dkg szeder/meggy
  • 1 ek. zselatin
  • 2-3 ek. keményítő
  • kb. 10 dkg cukor
  • a meggyhez fahéj(opcionális)

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit homogénné gyúrjuk, berakjuk a hűtőbe kicsit pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A gyümölcsöt egy fazékba/lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral. Feltesszük a tűzre, hogy a cukor elolvadjon és egy kis levet eresszen. Ekkor belekeverjük a zselatint. ha felforrt, pár másodpercig még a tűzön hagyjuk majd levesszük és belekeverjük a keményítőt(a szederhez kicsit több kell). Óvatosan kavarjuk, nehogy összetörjük nagyon a gyümölcsöt (ez főleg a szederre érvényes). Félrerakjuk hűlni.
A tésztát ketté vágjuk, majd az egyik felét kinyújtjuk. Én mindig nagyobbra szoktam, mint a piteforma, a fölösleget levágom, de egy keveset hagyok túllógni a peremen. A formában a tésztára szórok egy marék lisztet vagy zsemlemorzsát és mehet bele töltelék. A tetejét többféle módon el lehet készíteni: 

- a legegyszerűbb kinyújtani és ráfektetni a tetejére. Ilyenkor ajánlatos az alsó tészta túllógó részét ráhajtani,      hogy jól lerögzítse. 
- másik módszer, hogy ha csíkokat sodrunk vagy vágunk a tésztából és négyzetrácsosan helyezzük a pitére.
- szoktam olyat is csinálni, hogy kinyújtom a tésztát, különböző formákkal kilyukasztom és így teszem a        pitére.   
- Van olyan pite, aminek a tetejére nem kell tészta, azoknak a szélét szoktam díszíteni hullámmintával, fonással, de a legegyszerűbb a villát használni. Csak egymás mellett kell vele lenyomkodni a tésztát és igazán látványos lesz. 

Tehát ha készen vagyunk a tetejével, akkor lekenhetjük felvert tojással, hogy fényesebb legyen, de nem szükséges szerintem. 
170-180°-ra előmelegített sütőbe tesszük, addig sütjük, amíg a tészta szépen megpirul és a töltelék már nem folyós. Persze ez csak akkor látszik, ha nincs teljesen befedve.


Mi soha nem tudjuk kivárni, hogy teljesen kihűljön, de idegen és langyosan is nagyon finom.

Ti szeretitek a pitéket? Szoktatok sütni?
puszi, Mesy

Megosztás:

5 megjegyzés

  1. Mi is imádjuk a pitéket, egyrészt mert könnyű őket elkészíteni, másrészt mert lehetetlen rájuk unni :) Annyira változatosan lehet elkészíteni, hogy a variációk száma szinte végtelen. Nálunk az almás fahéjas és az epres pite a nagy kedvenc, de majd sósat is szeretnék csinálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy kedvencem az almás pite :) Epreset tervezek csinálni nyáron :)

      Törlés
  2. Pekándiót múltkor simán kaptam a Tesco-ban, a diákcsemege/almachips-félék környékén volt. Igaz, aranyárban... (Sima diót akartam venni, az bezzeg nem volt, csak mindenféle cukrozott diópótlós vacak...) De szokott lenni időnként az Aldiban is.
    A banoffee pie-t próbáltad már? Nagyon brutális kalóriabomba, de az íze... És tök egyszerű elkészíteni (pitetészta vagy kekszes alap + dulce de leche + banán + tejszínhab). ;)
    Másik nagy kedvencem a tarta de santiago avagy galíciai mandulatorta, ahhoz meg ezt a receptet szoktam használni, mindig nagy sikere van:
    http://macikonyha.blogspot.hu/2007/10/tarta-de-santiago-galciai-mandulatorta.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na majd szétnézek a Tesco-ban akkor :) Fúú, mindkét süti jól hangzik, ki si fogom próbálni. Köszönöm az ötleteket és a receptet :)

      Törlés
  3. Na, akkor könyvjelzőzöm ezt az oldalt, mert ideje lenne felavatni a pitesütő formámat :-)

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!