Karácsonyi ajándékok s.k. - DIY szépségápolás

Helló mindenki!

Régóta szerettem volna írni a saját készítésű kozmetikumokról, mert ez lett az új hobbim. Ezért pont kapóra jön, hogy Mesy kitalálta ezt a karácsonyi "rovatot", mert így bemutathatok sok sok ötletet. Lesz olyan, amit már kipróbáltam és olyan is amit még nem, de nagyon kiszeretnék. :) 
Mindig is szerettem a saját készítésű dolgokat, főleg ha valamilyen kozmetikumról van szó hiszen tudom mi található benne és még büszke is lehetek magamra, hogy valami használhatót alkottam.

 1. Ajakápolók 
A hideg, szeles idő egyre jobban közeledik és igen igen a szánk szárad. Legalábbis az enyém. Ezért jó ötlet az ajakápoló/ ajakbalzsam. De ha már tudunk saját készítésűt, személyre szabottat használni, miért ne tennénk azt? Olyan ízűt, illatút, színűt készíthetünk, amilyet csak szeretnénk. Itt van hát néhány trükk hozzájuk. 

1. Csokis ajakbalzsam: 

Hozzávalók: 
-Egy evőkanál méhviasz, shea vaj, vazelin
-Két evőkanál kakaóvaj
-Egy evőkanál csoki reszelék vagy  kakaó por
-Néhány csepp növényi olaj

Elkészítés:
Olvaszd fel a méhviaszt (shea vajat vagy vazelint) a kakaóvajjal. Add hozzá a csoki reszeléket, és kevergesd, amíg homogén állagú nem lesz. A tűzről levéve, kevergesd egy kicsit, hogy ne legyen darabos.
Fogj egy fecskendőt, töltsd meg a masszával, és adagold bele egy régi ajakápolós tégelybe (vagy egy kerek tégelybe, attól függ, hogy tekerőset, vagy inkább újjal a szádra kenőset szeretnél). Ha túltöltöd, a többit szedd le.

2. Gyümölcsös ajakbalzsam:

Hozzávalók:
-színezett italpor
-vazelin
-víz
Elkészítés:
A színezett italporból (az ízét mindenki kiválasztja) bele öntök egy kis tálba egy keveset. Hozzá adok egy csepp vizet. Egy másik tálba teszek vazelint. Hozzá keverem a színezéket és keverjük össze. Ha össze állt a massza tegyük kis tégelybe és így formában tegyük hűtőbe pár órára. Ha már megszilárdult, használhatjuk is.

2. Púder

Ezt már én is elkészítettem és azóta csak ezt használom. Csodásan mattít és finom illata van. Nagyon szeretem! :)
Hozzávalók:
-kukorica keményítő
-kakaó por
-fahéj
Elkészítés:
Mennyiséget azért nem írtam, mert ez teljes mértékben egyén függő. Mindenkinek a bőréhez leginkább passzolót kell választania. A fő alap anyag a kukorica keményítő, ebből kell a legtöbb. Ehhez próbálgatva kell hozzá adni a fahéjat és a kakaót. Ha sötétebb a bőröd ugye több a kakaó por, ha sárgásabb, akkor több a fahéj. Semmi ördöngösség, szerintem mindenki el tudja készíteni.

3. Arcpirosító

Hozzávalók:
-hintőpor
-piros ételszínezék
Elkészítés:
A színezék attól függ, hogy milyen erős pirosítót szeretnénk kapni. Annyi az egész, hogy a hintőport összekeverjük egy tégelyben egy kis színezékkel. Formába töltjük és megvárjuk amíg kiszárad. Utána használhatjuk is.

4. Arcradír

Egy nagyon egyszerű, hétköznapi alapanyagokból készült és mégis nagyon hatásos arcradírt hoztam nektek.
Hozzávalók:
-kávé zacc
-méz
-kamilla főzet
- tej (vagy az arckrémünk)
Elkészítés:
Keverjünk össze néhány kávéskanál zaccot egy kevés mézzel, kis kamillafőzettel, és ezt keverjük bele tejbe, vagy az arckrémünkbe. Néhány perc dörzsölés után igazán látványos eredményt érhetünk el.

5. Testradír 
Citromos testradír

Ez szerintem az egyik legegyszerűbb házi készítésű testradír. Egyszerű hozzávalókból készül, melyek minden háztartásban megtalálhatók.
Hozzávalók:
-másfél bögre cukor
-fél bögre olaj
-egy citrom
Elkészítés:
A cukrot, az olajat és a citromlevet keverd alaposan össze, majd töltsd egy szép üvegbe, és már kész is. A rusztikus hatás kedvéért használhatsz barna cukrot, de egyébként teljesen mindegy, hogy milyet teszel bele. Bármilyen növényi olaj jó hozzá, olíva, mandula, avokádó. Ha szeretnéd még illatosabbá tenni, akkor reszeld bele a citrom héját.

6. Fürdő só
Ebben színezék van nem szárított virág
Ez is egy teljesen alap recept, embere válogatja, hogy milyet szeretne. Az illata teljesen egyén függő, hiszen illó olajban már igazán bő a választék.
Hozzávalók:
-két bögre tengeri só
- 10 csepp illó olaj (illat egyén függő)
-szárított virágok (ha citrusos, akkor a gyümölcs héja)
Elkészítés:

Egy tálba tedd a sót, majd csepegtess rá illóolajat, tíz cseppnél nem kell több. Keverd össze a szárított virágokkal, majd tedd egy szép csatos üvegbe. A levendula és rózsa keveréke nyugtató lesz, a narancs pedig felfrissít.

7. Fürdőgolyó
1.Citromos fürdőbomba

Hozzávalók:
-1/2 csésze szódabikarbóna
-1/4 csésze kukorica keményítő
-1/4 csésze citromsav
-1 tk kakaóvaj
-2 tk illóolaj
-1 ek desztillált víz
-ételszínezék
Elkészítés:
Összekeverjük a szódabikarbónát, keményítőt és citromsavat egy üvegtálban. Egy kis üvegben/pohárban felolvasztjuk a kakaóvajat, és belecsöpögtetjük az illóolajokat. A szárazanyagok közepén csinálunk egy kis lyukat, és abba öntjük a kakaóvajas olajat. Alaposan elkeverjük. Néhány csepp színezéket öntünk a desztillált vízbe, és ezt is hozzákeverjük a többihez. Egy kicsit pezsegni fog, de nem nagyon. Vegyünk elő formákat (pl. szappanforma) és jól nyomkodjuk bele az anyagot. Utána borítsuk ki sütőpapírra vagy nejlonra, és hagyjuk hogy kiszáradjon és megszilárduljon. Vigyázzunk, hogy ezután csak akkor kapjon nedvességet, ha a kádba kerül.
2.Narancsos fürdőgolyó

Ilyet már tavaly karácsonykos én is készítettem Mesynek és nagyon szerette, a lazítós fürdőkhöz tökéletes volt.
Hozzávalók:
-100 gramm szódabikarbóna
-50 gramm citromsav
-50 gramm keményítő
-40 gramm olaj
-20 csepp illóolaj (nálam ez narancs volt)
+ én hozzá reszeltem egy narancs héját is, hogy feldobja egy kicsit a kinézetét
Elkészítés:
A porokat kimérjük és egy tálban összekeverjük. Az olajat és az illóolajat összekeverjük. Az egészet jól összedolgozzuk és a formába nyomkodjuk. 1 napig állni hagyjuk.

Ennyi ötletet hoztam ma nektek, van ennél sokkal de sokkal több ötlet is. Vannak bonyolultabbak, drágább alapanyagból készültek, de próbáltam olyanokat mutatni, melyek mindenkinek megfelelnek. Remélem találtatok olyat, ami tetszett. A képek nem sajátok!!
Puszi Detti :)

Megosztás:

7 megjegyzés

  1. Nagyon jó dolgokat állítottatok össze! :) Biztosan kifogok próbálni valamit. Csak még nem döntöttem el, hogy melyiket :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Örülök hogy tetszik és majd meséld el, hogy végül mit próbáltál ki :) Én most az ajakbalzsamokat akarom :)

      Törlés
  2. Nagyon klassz ötletek, szerintem ha elfogynak az ajakápolóim akkor a csokisat megcsinálom a fürdőgolyó is jó ötlet. Kár hogy allergiás vagyok a kamillára....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is azt akarom kipróbálni, amint megveszem hozzá az alapanyagokat már készítem is :)
      a fürdőgolyóhoz nem is kell kamilla, szóval az nem probléma :)

      Törlés
    2. ha az arc radírra gondoltál, akkor a kamilla azért fontos, mert nyugtató hatású de szerintem ha utána olvasol találsz mást is ami ugyan ezt a hatást kelti biztos nem csak a kamillára igaz :)

      Törlés
  3. Nagyon klassz karácsonyi diy ötlet valamelyiket kipróbálom!

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!