AJÁNLÓ° Könyvkihívás - Joshinki

Halihó lányok!

Ugye emlékeztek, hogy Dettivel idén belefogtunk egy könyvkihívásba? Ha nem, itt elolvashatjátok. Már mindketten belekezdtünk, de én ma reggel  befejeztem az első kiválasztott könyvemet. Nem sorban megyek, az adott érdeklődésem szerint választok, és persze van olyan könyv is, ami még nincs meg.


Listám:
1. Takami Koshun: Battle Royal
2. J. R. R. Tolkien: Hobbit
3. Peter V. Brett: A Rovásember
4. Kendare Blake: A rémálmok lánya
5. Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
6. Natsuo Kirino: Joshinki
7. Victor Hugo: A nyomorultak
8. Orson Scott Card: Ender’s game
9. Jack Ketchum: A szomszéd lány
10. Dan Brown: Inferno

A történetről: Umihebi szigetén szigorú törvények uralkodnak. Mindent a jin és a jang, az éjszaka és a nappal, a holtak és az élők örök egyensúlya határoz meg. A sziget lakói nehezen teremtik elő mindennapi betevőjüket, vallásuk szabályait azonban semmilyen körülmények között nem szegik meg. 
Namima és Kamikuu, a két nővér nem sokáig élvezheti a gyerekek gondtalan életét, a sziget szokásainak értelmében ugyanis sorsuk már jóval születésük előtt eldőlt. Kamikuu hatévesen tudja meg, hogy ő lesz Umihebi következő főpapnője. Elszakítják családjától, és megkezdődik hosszú évekig tartó felkészítése a nagy feladatra. 
Hugára, Namimára még ennél is kegyetlenebb sors vár…

Nagy rajongója vagyok a japán mitológiának, kultúrának és úgy általában Japánnak. Ezért is vettem meg anno ezt a könyvet egy kis könyvesboltban nevetséges összegért. Elolvastam a hátoldalon a rövidke leírását és a részletet, és felkeltette az érdeklődésem. Aztán fél évig állt a polcomon, amikor végre megéreztem a késztetést arra, hogy elolvassam. Ennek okán tettem bele a listába és kezdtem ezzel a kihívásomat.

Két történettel találjuk szembe magunkat, amelyek szinte sorsszerűen összefonódnak a történet végén. Megismerhetjük az istenek és a föld születésének történetét, s eközben ismerős nevek bukkanhatnak fel előttünk: Izanami és Izanaki, Amateraszu vagy Cuku-jomi. 
Vajon hogyan lehetséges az, hogy egy mindenható istennő képes meghalni? Hogyan lehetséges az, hogy egy istennő és egyszerű halandó ember sorsa ugyanazon a vágányon halad? Ez mind kiderül a történetből.
Meghökkentő, megdöbbentő, érzelmeket felkorbácsoló mű. Főszereplője a női bosszúvágy és a gyűlölet, de szerintem -mint minden könyvnél- a mögöttes gondolatot kell keresni. Egyszerre elkeserítő és tettekre sarkalló az emberi elvakultság, a nyers realitás, ami a történetből szivárog át az olvasó tudatába. Ilyen tiszta kegyetlenséget még nem tudott átadni egy író sem. 
Mindenképpen érzelmeket vált ki, kinek milyet. 

" Namina, vajon a sok erőfeszítés és fájdalom, amin keresztülmentem, miközben Izanakival világra hoztuk a szárazföldet és az isteneket, mind hiábavaló volt?"   

Ez a könyv mindenképpen meghatározó pontja marad az olvasmányaimnak, egészen biztos, hogy még el fogom olvasni egyszer-kétszer a jövőben. Teljesen beszippantott a világa, beköltözhettem a szereplők bőrébe és fejébe, velük együtt éreztem a magányt és a gyűlöletet. Nagy hatással volt rám.

Mindenkinek ajánlom, aki nem csak a csöpögős romantikus könyveket szereti, mert egy teljesen újfajta élményt tud nyújtani.

puszi, Mesy

Megosztás:

2 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!