Kolbászos-sajtos stangli
Halihó lányok!
Idén még nem nagyon sütöttem-főztem, bár csináltam focacciát, de a mai poszt főszereplője egy isteni reggeli lesz. A Főzni jó! oldalán láttam meg a képet, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet, körbemutattam a családban, mindenki rábólintott.
Hozzávalók:
- 13 dkg kolbász
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,7 dl tej
- 2 tk. só
- 15 dkg sajt
- 1 tk. cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás a kenéshez
Elkészítése:
A kolbászt apró kockára vágjuk. Én kicsit nagyokra vágtam, de azért így is finom lett.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajt felét, beleszórjuk a sót, a kolbászt és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, kevéske langyos, de nem forró tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával és a margarinnal együtt.
Alaposan bedagasztjuk, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 6-8 egyenlő részre osztjuk. Én 8 darabba vágtam, így kisebb, aranyosabb kiflik lettek.
Gombócokat formázunk, majd egyenként, ovális lappá nyújtjuk, és a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk, a két végét kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
A stangli forma kialakításáért, a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bőven a maradék reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt, barnára sütjük.
Én magában ettem, a párom sajtkrémmel, és nagyon ízlett neki. Legközelebb olaszosat fogok csinálni, aszalt paradicsommal és olívabogyóval.
Ti szoktatok péksüti féléket, esetleg kenyeret sütni? Vagy túl macerásnak gondoljátok?
puszi, Mesy
4 megjegyzés
Guszta! :)
VálaszTörlésNagyon! :)
TörlésMuszáj lesz kipróbálnom nekem is :)
VálaszTörlésMajd írd meg, hogy hogy sikerült :)
TörlésKöszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!