Kolbászos-sajtos stangli

Halihó lányok!

Idén még nem nagyon sütöttem-főztem, bár csináltam focacciát, de a mai poszt főszereplője egy isteni reggeli lesz. A Főzni jó! oldalán láttam meg a képet, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet, körbemutattam a családban, mindenki rábólintott. 
A recept a következő:

Hozzávalók:
  • 13 dkg kolbász
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,7 dl tej
  • 2 tk. só
  • 15 dkg sajt
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás a kenéshez
Elkészítése:
A kolbászt apró kockára vágjuk. Én kicsit nagyokra vágtam, de azért így is finom lett.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajt felét, beleszórjuk a sót, a kolbászt és jól összekeverjük. 
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, kevéske langyos, de nem forró tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával és a margarinnal együtt. 
Alaposan bedagasztjuk, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 6-8 egyenlő részre osztjuk. Én 8 darabba vágtam, így kisebb, aranyosabb kiflik lettek.
Gombócokat formázunk, majd egyenként, ovális lappá nyújtjuk, és a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit. 
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk, a két végét kicsit összenyomjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak. 
A stangli forma kialakításáért, a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk. 
Hagyjuk 45 percet kelni. 
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bőven a maradék reszelt sajttal. 
200 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt, barnára sütjük.


Én magában ettem, a párom sajtkrémmel, és nagyon ízlett neki. Legközelebb olaszosat fogok csinálni, aszalt paradicsommal és olívabogyóval. 

Ti szoktatok péksüti féléket, esetleg kenyeret sütni? Vagy túl macerásnak gondoljátok?
puszi, Mesy

4 megjegyzés:

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!