AJÁNLÓ° Könyvkihívás - A Hobbit

Halihó lányok!


Nemrég sikerült kölcsönkérnem a Hobbitot, így egy újabb könyvet húzhatok le a listámról. A Nyomorultakat még mindig húzom-halasztom, szerintem az lesz az utolsók egyike. Pedig már kezd izgalmas lenni, csak most nem nagyon igénylem az unalmas filozófiával átitatott frázisokat.

Listám:
1. Takami Koshun: Battle Royal
2. J. R. R. Tolkien: Hobbit
3. Peter V. Brett: A Rovásember
4. Kendare Blake: A rémálmok lánya
5. Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
6. Natsuo Kirino: Joshinki
7. Victor Hugo: A nyomorultak
8. Orson Scott Card: Ender’s game
9. Jack Ketchum: A szomszéd lány
10. Dan Brown: Inferno

A történet: Amikor gondtalan, minden becsvágy nélküli életéből, meghitt kis zsáklaki hobbitüregéből Gandalf, a mágus és egy csapat törp elragadja, Zsákos Bilbó egy kaland kellős közepébe csöppen: „betörési szakértőként” kell közreműködnie a kincs visszaszerzésében, amitől Smaug, a Rettenetes, egy igen nagy és veszedelmes sárkány fosztotta meg hajdanában a Hegymély Királyát. Noha nem szívesen vállalkozik erre a kellemetlen feladatra, Bilbó maga is lépten-nyomon meglepődik tulajdon ügyességén és leleményességén! 
 J. R. R. Tolkien a gyermekeinek írta ezt a meseregényt, de amikor 1937-ben megjelent, azonnal óriási sikert aratott. Később megszületett monumentális folytatása is és azóta a világ két részre oszlik: "azokra, akik már olvasták A HOBBIT-ot és A GYŰRŰK URÁ-t, és azokra, akik eztán fogják elolvasni őket." (Sunday Times)

Egy kicsit furcsa volt úgy belekezdeni a könyvbe, hogy már láttam az első két filmet. Mondhat bárki bármit, nekem személy szerint, nagyon tetszettek a filmek és már tűkön ülve várom az utolsó részt. De most nem célom az összehasonlítás, csak a könyvről írnék pár sort.
Az egész könyvet áthatja, hogy eredetileg mesének szánták. Ha az embernek van egy kis fantáziája és ráadásul még vizuális típus is(mint én), akkor könnyen maga elé tudja képzelni a karaktereket. Akik viccesek és talán még egy cseppnyi aranyosság is vegyült beléjük. A törpök a mindenféle színű bojtos sapkájukkal, Bilbó, aki mindig csetlik-botlik és Gandalf az örökös kétértelműségével. 
Volt néhány kedvenc részem is, például a trollos, bár nem szeretnék belemenni nagyon a részletekbe.
Mindössze 300 oldalas a kötet, de nagyon olvasmányos, szinte beszippantja az olvasót a környezet és a cselekmény. Nagyon érdekes, ahogy az író időnként az olvasókhoz szól, vagy ahogy utólag mesél el dolgokat. 
Majdnem kihagytam a kedvencemet: a térképek és rúnák. Szerintem isteni ötlet volt térképet mellékelni a könyvhöz, szerencsére már elég sok fantasy regényben megtalálhatóak. A rúnák, hát azok a gyengéim. Sok hasonlít a magyar rovásjelekre, ezért is tetszenek nekem annyira.
Imádtam és szerintem az évek során még el fogom olvasni néhányszor. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti Tolkient és a fantasy világot. 

Egy kis kedvcsináló:

Olvastátok már? Mi a véleményetek róla?
puszi, Mesy

Megosztás:

5 megjegyzés

  1. Imádom Tolkient, ez a könyve is nagyon tetszett: )

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom, bár nolda-mániásként a kedvenc könyvem a Szilmarilok.
    A Hobbitból egyébként van olyan magyar kiadás is, ahol kissé túllőttek a célon: konkrétan le is cserélték a rúnákat a székely rovásírásra (Európa Kiadós, illusztrált verzió 2006-ból)...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szilmarilokat én is tervezem elolvasni :) Azért az durva, hogy teljesen lecserélték o.O Talán azt hitték, hogy nem veszik észre?

      Törlés
  3. Imádom a Hobbitot és a Gyűrűk Urát is :)

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!