Mikulás alkalmából

Helló mindenki!


Jövőhét pénteken vagyis december 6.án van Mikulás nap. A díj bejegyzésben megemlítettem, hogy ez a kedvenc ünnepem. Mi minden évben megtartottuk, megkaptuk a magunk kis csomagját. A mai napig igényeljük is, erről nem tudunk lemondani. Imádom az édességet, ezért nem meglepő hogy ez a kedvenc napom. Még a suliba is rávettem a többieket, hogy húzzunk neveket és adjunk egymásnak csomagot. Aranyos és kedves dolog szerintem. Egy kis mosolyt csalhatunk egymás arcára.
Én mindig kicsit kreatívan fogtam fel ezt is  és próbáltam nem a hétköznapi piros zacskós mikulás csomagot adni. 

Mindkét megoldás nagyon aranyos és kreatív szerintem.

Igaz én azt mondom mindenkinek, hogy csak csokit kérek semmi csecsebecsét, de ha esetleg ilyesmi is bele kerül a csomagomba annak is nagyon szoktam örülni. Az is nagyon tetszik amikor a csomagolásra fektetik a hangsúlyt, minden mikulásos vagy ha kis sütikat készítünk az is nagyon aranyos szerintem. 







Hoztam végül nektek egy receptet is, a neve: Mikulás Kenyér.

Hozzávalók:  
4és 1/2 csésze kenyérliszt
1/2 csésze cukor
2 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
1/2 csésze tej
1/4 csésze víz
1/4 csésze vaj
2 db tojás
2 szem óriás mazsola
2 tojás sárgája
2-3 csepp piros ételfesték

Elkészítés: 
Egy nagy tálban keverj össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsd fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverd össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverd fel a tojásokat és add hozzá s maradék lisztet. Keverd össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapj. Most minden keveréket gyúrj össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapj. Egy olajozott tálban forgasd meg a tésztát, majd fedd le valamivel, és hagyd pihenni kb 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia. Tedd a tésztát egy enyhén lisztes felületre, és oszd két részre. Az egyik legyen picit nagyobb. A nagyobb részből formázz egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkokkal. Ez lesz a Miku lás feje és a sapkája.Oszd ketté a kisebb részt. Nyújtsd ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdosd fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavard meg, kuszáld össze a Mikulás szakállát, majd tedd a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.

A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme. Formáld meg ezeket a darabokat tetszésed szerint. A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsd vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapod meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyed a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyed fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tedd a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót. Egy ollóval vágj két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezd el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tedd az orr alá a bajuszt. Most már kész a mikulás formája. Kis tálban, verd fel egy tojás sárgáját. Add hozzá a piros ételfesték és óvatosan kend be a sapkát, az orrot és arcot. Verd fel a másik tojássárgáját is, és azzal kend be a tészta maradék felszínét.
250 C-on 15-20 perc alatt süsd készre.
Remélem tetszett ez a kis összeállítás. 
Puszi Detti :)


Megosztás:

7 megjegyzés

  1. Hát ez a Mikuláskenyér mennyire aranyos! Én is szeretem ezt az ünnepet, persze mindig adok virgácsot is :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz? Szerintem ki fogom próbálni :)
      Én eddig még nem adtam,de lehet ebben az évben fogok :D

      Törlés
  2. Nekem is ez a kedvenc ünnepem! :D annyi jó emlék fűződik hozzá :) a karácsonyt nem szeretem, vagyis mostanában kezdek megbarátkozni vele, de a Télapó az örök kedvenc marad :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó :D Akkor csak nem én vagyok az egyetlen :D Én se szeretem igazán a karácsonyt, nagyon sok a rohanás..

      Törlés
  3. A szánkós megoldást imádom :)

    VálaszTörlés
  4. Mekkora jó ötlet már :D
    Én is szeretem a Mikulást, és nem vagyok hajlandó róla lemondani, remélem ha lesz gyerekem attól még az én csizmámban is lesz majd csoki :D

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!