AJÁNLÓ° 2016-os könyvkihívás: Lewis Carroll - Alice Csodaországban

Halihó lányok!


Már bele is vetettem magam a kihívásba és értelemszerűen az utolsó ponttal kezdtem. Három könyv is várakozott a polcon arra, hogy végre befejezzem és megtudjam történetük végét. 


Egy könyv, amit elkezdtél, de eddig nem fejezted be

A könyvről:
Ennek a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos, vidám mesekönyvnek a szerzője, Lewis Carroll a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen. Világhírűvé vált könyve első ízben 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is.

Ha nincs semmi értelme, annál jobb, legalább nem kell törni rajta a fejünket.
November végén kezdtem bele, aztán a hernyós résznél besokalltam és félretettem. Amúgy sem állom a butaságot, hovatovább a bugyuta és ostoba embereket és ez szegény Alice-on csattant. 
Egyébként valóban egy hatalmas bugyornyi angol humor, rengeteg fantáziával és sületlenséggel megtűzdelve, amit minden életkorban másképp értelmez az ember. Én hülye próbáltam értelmet ültetni a versikékbe, de mint említettem, a hernyó után feladtam. 
Hihetetlen, hogy egy matematikus képes volt ennyire abszurd művet alkotni(vagy talán pont azért sikerült ennyire jól?) És minden butaság és együgyűség ellenére mégis magával ragadott a történet, amit persze már ismertem korábbról, de mégis, elolvasni teljesen más élmény volt. 
Nem mondom, hogy megszerettem. Nem mondom, hogy szívből ajánlom mindenkinek. De azt mégis elismerem, hogy kihagyhatatlan és a maga nemében egyedülálló mű. Nagyon kíváncsi leszek az Alice Tükörországban történetére is.

Ti mit gondoltok a történetről? Olvastátok már?  

Mesy

Megosztás:

2 megjegyzés

  1. Még sosem olvastam a könyvet, pedig magát a történetet imádom. Tervbe is van véve, hogy elolvassam ezt és a Tükörországosat is, de most eléggé fel vagyok tankolva könyvekkel :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nekem is van egy halom könyvem, ami csak arra vár, hogy végre fellapozzam. :)
      Egyébként én is szeretem a történetet, de valahogy a mese/film/bármilyen adaptáció sokkal jobban tetszik, mint az eredeti történet.

      Törlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!