AJÁNLÓ° Fighting! avagy Ázsiai filmek #1

Halihó lányok!


Nem tudom, hogy kinek rémlik(nekem igen), hogy a legutóbbi filmajánlós posztomban ígértem ázsiai film speciált. Nagyjából állandóra tervezem, ugyanúgy, mint a normál filmajánlókat. 
Ha az átlagembert(értsd: Ázsiát csak a kínai éttermekkel, boltokkal, Ebay-el és egyéb olcsóságokkal azonosító személyek) ázsiai filmekről kérdezzük, akkor nagyon nagy százalékban Jackie Chan vagy Bruce Lee filmjei kerülnek szóba, esetleg még néhány paródiafilm, mint a Shaolin foci vagy a Ping Pong(Kung Pow). 
Szomorú lenne, ha valóban csak ennyiből állna a keleti filmművészet. Hihetetlen, hogy mennyi tévképzet és előítélet alakult ki, miközben a Hollywood nem mindig annyira fényes csillagait az egekig magasztalják, még akkor is, ha valójában egy garast sem érnek.
Éppen ezért igyekszem mindenféle stílusú és nemzetiségű alkotást bemutatni nektek ezekben az ajánlóban, bár egy-két filmről már volt szó korábban. A Shinobi örök nagy kedvencem, tökéletes. A Re-Cycle pedig maga a kérdőjel és a megfoghatatlanság. 


Elkötelezettség/Commitment/동창생 
dél-koreai akció-dráma 113 perc, 2013

Rendező: Park Hong-soo
Forgatókönyvíró: Kim Soo-young
Szereplők: Choi Seung Hyun (T.O.P.), Han Ye-ri, Yun Je-mun, Jo Sung-ha, Kim Yoo-Jeong , Jeong Ho-bin 
A sztori: A tizenéves észak-koreai ügynököt átküldik Dél-Koreába, hogy elkapja a bérgyilkost, aki sorra végzi ki az alvó ügynököket. Az érzelmei miatt azonban bajba kerül és mindent tetézi az is, hogy az északiak is elkezdenek rá vadászni...

Még nagyon friss élmény ez a film, de egy ideje már a listámon volt. És T.O.P. nemcsak jól énekel, de jól színészkedik is.
Az a fura, hogy még igaz is lehetne ez a történet. Észak- és Dél-Korea állandó ellentéte és feszültsége jól érezhető az egész filmen. És a téma valóban komoly, mégis talán egy kicsit enyhítette a főszereplők fiatalsága. 
A leírás alapján azt gondolhatnánk, hogy romantikus akciófilmet kapunk, pedig erről szó sincs. A szerelem(?) annyira kicsi szerepet kap és olyan jelentéktelen, hogy szinte nincs is, de nem is hiányzik. A dráma, az emberi életek ilyen szintű irányítása a fő mozgatórugója a filmnek. És a befejezés! Hihetetlen, de valójában ez egész ettől válik teljessé és hitelessé, még ha könnyet is csal az ember szemébe.

A kalózok/Pirates/해적: 바다로 간 산적 
dél-koreai kalandfilm, 130 perc, 2014

Rendező: Lee Seok-hoon
Forgatókönyvíró: Cheon Seong-il
Szereplők: Kim Namgil, Son Yae-jin, Yoo Hae-jin, Kim Won-hae, Park Chul-min

A sztori: Joseon dinasztia alapításának előestéjén egy váratlan esemény folytán egy bálna lenyeli a császár állami pecsétjét. A hegyi rablók Jang Sa-jung vezetésével tengerre szállnak, hogy levadásszák a bálnát és a nagy jutalom reményében megszerezzék a királyi pecsétet. De hamarosan összecsapnak a Yeo-Wol kalóznő által vezetett bandával, s ebből látványos küzdelmekkel, és keleti harcművészettel tarkított véres kalandok bontakoznak ki.

Rengeteget nevettem rajta, eszméletlen jó poénokat sikerült összehozniuk. Már a film elején érezni lehet, hogy nem lesz unalmas a film, se a vicces események, se a harcok tekintetében. Mindenki kicsit őrültnek és agyban hiányosnak tűnik, a legjobb példa erre a szárazföldi banditák csapata, akik mindenféle hajózási tudás nélkül szállnak tengerre..
Ugyanakkor ha harcra kerül a sor, akkor bizony megkomolyodnak és odateszik magukat. A harcjelenetek nagyon komolyak, pontosak és kemények, élvezet nézni. Persze az ilyen humorosabb filmekre jellemző túlzások is megjelennek benne, de még szerethető mértékben.
Szerintem igazán jó kis kikapcsolódást jelent, és ha minden igaz, készül a második rész is.

Mulan - A film/Mulan: Rise of a Warrior/花木兰
amerikai-kínai romantikus dráma, 114 perc, 2009 

Rendező: Wei Dong, Jingle Ma
Forgatókönyvíró: Ting Zhang
Szereplők: Wei Zhao, Jun Hu, Kun Chen, Rongguang Yu, Jaycee Chan

A sztori: Az ősi kínai legenda hősnője, Mulan, amikor az országot megtámadják a hunok, idős beteg édesapja helyett bevonul a hadseregbe. A csatában ő az, aki bátorságával megfutamítja az ellenséget.

Mindenki ismeri a Disney adaptációt. Bár sokan nem tudják, hogy igaz történet az alapja és nem happy end a vége. Hua Mulan és Wentai a beteljesületlen szerelem örök mintapéldái. Gyönyörű és egyben fájdalmas is a történetük a találkozásuk pillanatától kezdve, minden harcon, halálon és seben át egészen a végéig, amikor örökre elválnak egymástól. 
A megvalósítás és kivitelezés mesteri, szinte átérezni az akkori hangulatot, a komorság és halál felhője végig ott lebeg felettünk. A harcok életszerűek, és a Mulan lelkében lejátszódó érzéseket mi is ugyanúgy érezzük magunkban. És igen, elkél a zsebkendő is. 

Goemon/五右衛門 
japán akció dráma, 128 perc, 2009

Rendező: Kiriya Kauzaki 
Forgatókönyvíró: Kiriya Kauzaki, Tetsuro Takita
Szereplők: Eguchi Yosuke, Osawa Takao, Hirosue Ryoko, Kaname Jun, Gori

A sztori: A film az 1500-as évek végén játszódik Japánban, Hideyoshi generális egyesíti Japánt, megteremti a békét, azonban feltűnik Goemon, a nindzsa bandita, aki felhasználja szuperképességét arra, hogy a gazdagoktól lopjon és ezt odaadja a szegényeknek.

A leírás elég szegényes, sőt téves és nagyjából semmit nem árul el. Az alap a következő: Ishikawa Goemon valóban élőszemély volt, a film sok más szereplőjéhez hasonlóan. Goemon klánját kiirtják, de az anyjának köszönhetően sikerül elmenekülnie és Oda Nobunaga a szárnyai alá veszi. 
Harcokban bővelkedő műről van szó, és a csatajelenetek valóban csodásak és élvezetesek. Nagy érzelmi töltése is van a filmnek, ami Saizo halálát követően csúcsosodik ki(a film egyik legfájdalmasabb része). A japán történelem mélyebb vagy bármilyen ismerete nélkül is érthető és élvezhető drámai alkotás, ami annak köszönhető, hogy nagyrészt csak fikció. Az emberi kapcsolatok és az emberek valódi lénye is erősen megmutatkozik benne, leginkább a végjátékban. 

Bokura no Ai no Kanade /  僕らの愛の奏で /Play of our love 
japán dráma, 70 perc, 2008

Rendező: Kusano Yôka
Szereplők: Hayata Tsuyoshi, Toko Teru, Uchiyama Masato, Ômura Namihiko

A sztori: Maki egy Zenei Egyetemen tanul zongorát, de tanulás helyett sokkal szívesebben tölti az idejét a barátaival. Egy nap meghallja, hogy valaki nagyon szépen zongorázik, és így ismerkedik meg Ruikuval, aki iránt Maki azonnal érdeklődést mutat. Maki ráveszi Ruikut, hogy segítsen neki gyakorolni az év végi vizsgára, aminek következtében a két fiú egyre közelebb kerül egymáshoz.

A címe lefordítva Játssz a szerelmünkért. 
Szóval ez egy shonen ai mű, ami annyit tesz "fiúszerelem". A japánoknak mindig volt érzékük a homoszexualitás olyan módon való bemutatáshoz, ami nem erőszakos, vagy mesterkélt, hanem egyszerűen érzelmekkel teli és szép. Igen, ez egy meleg film. De mégsem az, mert nem a szexualitáson van a hangsúly, nem azon, hogy direkt belenyomjuk a világ arcába, hanem az érzelmeken, a valódiságon. 
A boldogság, mint aprócska pillangó, tovaszáll, mielőtt még élvezni tudnánk. És a végén már csak a keserédes emlékei maradnak meg a valaha volt szerelemnek. Ez a film erről szól. 


Remélem akad közülük néhány, ami felkeltette az érdeklődéseteket és megnézitek majd a jövőben.

Mesy

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!