Gesztenyés hófi

Halihó lányok!

Múlt héten megszületett a döntés, hogy milyen ételek fognak kerülni az ünnepi asztalra, ez igaz a süteményekre is. Nem sok van közülük, amit már hamarabb el lehet készíteni, ebből most az egyiket szeretném bemutatni nektek. 
Sok családnál hagyomány ünnepekkor a hókifli vagy a pozsonyi kifli. Ez nálunk sincs másképp, csak a töltelék tér el a megszokottól. Ugyanis gesztenyés, nem diós.



Gesztenyés hófi

Hozzávalók (kb.60 darabhoz):
40 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 ek. tejföl
5 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
50 dkg gesztenyemassza
8 dkg porcukor
1 tojás a kenéshez
porcukor a tetejére (opcionális)

Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Gyúrjuk össze a lisztet a vajjal, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és a tejfölt. Ha kell, adhatunk még hozzá lisztet. Gyúrjunk belőle homogén tésztát. Ezután 10-15 percre rakjuk e a hűtőbe.
A gesztenyemasszát törjük össze és keverjük el a porcukorral. 
A tésztát vágjuk 8, nagyjából egyenlő nagyságú részre. Minden darabot nyújtsunk ki, vágjuk fel 6-8(amennyi kijön belőle) cikkre. Halmozzunk mindegyikre 1-1 teáskanál gesztenyemasszát és tekerjük fel. Kenjük le felvert tojással és tegyük félre kelni egy fél órára. (Ezt a lépést én kihagytam, elfelejtettem. )
Ezután 175°-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. 
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Mi nem szeretjük a porcukros sütiket, tehát ez nálunk kimarad.


A Hófi név onnan származik, hogy pár évvel ezelőtt véletlenül hófiflit kezdtem el mondani a hókifli helyett, és megálltam a szó elején a hófinál. Azóta hófinak hívjuk ezt a süteményt.
Mellesleg nagyon finom, könnyen elkészíthető édesség. Nem csak a karácsonyi időszakra kiváló, hanem az év bármely szakában.

Nektek melyik a kedvenc aprósütitek?
puszi, Mesy

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!