AJÁNLÓ° Felejthetetlen filmzenék 1.

Helló lányok!


Felcsendül egy dallam, megállunk, lefagyunk egy pillanatra. Emlékképek, ismerős mozzanatok rohamozzák meg agyunkat, megpendülnek lelkünk húrjai és dúdolni kezdjük az ismerős ritmust. 

Igen, igen, lehet hogy kicsit túl érzelgősre sikerült a bevezető, de valahol mégis ez történik velünk amikor meghalljuk a zenét. És leginkább akkor történik ez velünk, amikor a kedvenc filmünk zenéjét halljuk meg, nem igaz? 
Gondoljatok csak bele, egy filmnek lehet jó a történetvezetése, lehetnek kiváló párbeszédei és fordulatai, játszhatnak benne tehetséges színészek, de zene nélkül nem lenne ugyanaz. Kockázatos kijelentés, de nem érne semmit. Most a szemöldökötek húzogatjátok és csóváljátok a fejeteket? Oké, nézzetek meg egy fimet hangok nélkül, felirattal. Nézzétek  meg mondjuk a Titanic-ot, máris nem lesz olyan szívszorító.   

Szóval, úgy döntöttünk, hogy összeszedjük nektek azokat a filmzenéket, betétdalokat, soundtrack-eket, amikről úgy gondoljuk, hogy felejthetetlenek, már-már kalsszikusok és azok is maradnak és bemutatjuk nektek, hogy melyek a mi kedvenceink.

Mesy

Mátrix 

A már-már kalsszikusnak számító film (1999-ben mutatták be) mesteri betétdala. Nagy szerelmem az instrumental, hihetetlen jó ihletforrás. A film teljes soundtrack-je isteni, de a Clubbed to Death kiemelkedik mind közül. Mesterien vált a mix a vonósról elektronikusra, majd vissza lágy zongoraszóra. Hidegrázós és nincs olyan pillanat, hogy ne ugorna be az emlékezetembe Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss vagy Hugo Weaving arca. Vagy az időlassítások. 

Gyűrűk ura


Nem tudnék csak egyetlen egy darabot választani a megannyi csodás muzsika közül, amelyek felcsendülnek a trilógiában. Szinte szerves részét képezik a filmeknek, érezni rajtuk, hogy mesteri gondossággal alkották meg őket. Nem hivalkodóak, nem mesterkéltek, műviek, hanem finomak és gyönyörűek, egy fantáziavilágba repítenek minden alkalommal, amikor ezt hallgatom. Megismételhetetlen és örökéletű, mint az elfek maguk. 

Harry Potter


Már az első taktus hallatán fülig ér a szám és dúdolom a jól ismert ütemet. És minden egyes alkalommal feltör bennem, hogy újra Harry Pottert akarok nézni. A legismertebb, a fő téma, Hedwig's Theme névre hallgat. Ez az a darab, amiről mindenkinek Harry Potter jut eszébe, nekem is. Viszont nem ez a kedvencem.


A Death of Cedric annyira érzelemdús és fájdalmas, hogy belesajdul az ember szíve, miközben hallgatja és akaratlanul is felelevenedik előtte a jelenet a filmből. És pontosan ezért lett a kedvencem. Csodálatosan keserű és elveszett. 

Felhőatlasz

Nem is tudom, hogy van e olyan, aki ne ismerné. Egészen új film, hisz 2012-ben mutatták be, de garantálom, hogy a Cloud Atlas-Sextet az egyik legepicebb betétdal a világon és itt a helye! Nem is tudom, hogy kell e mondanom bármit, elég csak meghallgatni. Észrevétlenül szippant magába a zongorából áradó melankólia és viszi tovább a lelked egy darabkáját. Elképesztő.


Detti

Szellemirtók

Szerintem ez az a film aki mindenkinek a klasszikust jelenti. Ezt mindenki ismeri és valljuk be mindenki szereti is. Nem lehet nem szeretni, amilyen egyszerű, annyira tökéletes ez a film. Ha ezt a zenét meghallom azonnal eszembe jut pár rész és újra kedvem támad megnézni.


Titanic

Ez is egy klasszikusnak számít szerintem, mindenki meghallja a dalt és eszébe jut ahogy Jack átöleli Roset és együtt állnak a Titanic orrában. Ez az a film, amit mindenki látott legalább egyszer és mindenkinek tetszett. Nagyon jól összetették ezt a filmet, megvan benne minden érzelem amire szükség van.


A Karib-tenger kalózai


Nagyon szeretem a Karib-tenger kalózait. Sokan a folytatásokat nem szeretik ugyanúgy, nekem viszont minden rész tetszett. A kedvenc szereplőm természetesen Jack Sparrow kapitány, miatta tetszett meg az egész film hangulata. Amikor meghallom ezt a dalt egyből beugrik a kép ahogy hajózik a Fekete Gyöngyön :)


Star Wars


Azt hiszem ezt pedig úgy lehet nevezni, hogy A film zene. Bárhol bármikor meghallom ez a film jut róla eszembe. Szeretem mindegyik Star Wars filmet, ez is egy klasszikusnak nevezhető. Mindenki ismeri még az is aki nem látta.



Ezek lettek volna a kedvenc filmzenéink, legalább is az első szösszenet. Külön-külön írtuk, de mindketten megtaláltuk a másik listájában is a kedvenceket.

Mesy és Detti

Megosztás:

1 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!