Valami finom...

A nyár első (de nem utolsó)meggyes pitéje

"Miért csak egy szeletet lehet enni?" pite

Az úgy volt, hogy pénteken a picipárom anyukájáék jöttek hozzánk látogatóba és gondoltam, hogy összeütök valami egyszerű sütit. Volt a fagyóban linzertészta és meggy is (idei termés), gondoltam csinálok egy pitét belőle. 
Mire megérkeztek pont ki is hűlt, és még aznap este el is fogyott. A nagy dicséretek hatására gondoltam, hogy ma is megcsinálom, de most kettőt is sütöttem belőle.
Egy picit még változtattam is rajta, mert külsőre két teljesen különböző pitét sikerült alakítanom.
Íme, a recept:


Meggyes/cseresznyés pite

Hozzávalók:
Cseresznye és meggy szedd magad - Elkezdődött
kép
tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
1 ek. cukor
fél pohár tejföl
2 kk. sütőpor
csipet só
töltelékhez:
0,5 kg meggy/cseresznye vagy vegyesen
fél cs. epres pudingpor
1 tk. fahéj
2-3 ek. cukor (ízléstől függően)

Elkészítése: 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amikor már nem ragad a kezünkhöz és szép sima, akkor 20 percre betesszük a hűtőbe.
A töltelékhez a gyümölcsöt egy fazékban feltesszük főni a cukorra és a fahéjjal együtt. Néha megkavargatjuk, amikor már megmelegedett, akkor belekeverjük a pudingport is (én úgy szoktam, hogy egy kevés lével összekeverem és azt öntöm hozzá a gyümölcshöz). Addig főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni, mint egy normális puding.
És itt válik kétfelé a történet, ugyanis két különböző elkészítési módot fogok leírni.

Az első a habos pite elkészítése:
   

Kapcsos tortaformát vagy piteformát használhatunk hozzá. 
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, nem túl vékonyra, a formába igazítjuk olyan módon, hogy legyen pereme. Villával megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Miután kivettük a sütőből, beleöntjük a tölteléket és visszatesszük a sütőbe 5-6 percre. Ezalatt elkészítjük a habot a tetejére:
Tojáshab: 2 tojásfehérje
                10 dkg cukor
A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és a sütőből kivett pite tetejére halmozzuk, majd ismét visszarakjuk a sütőbe és addig sütjük, míg a hab el nem kezd barnulni.


A második a 'Hófehérkés' pite elkészítése:

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk, beleillesztjük a formába úgy, hogy túlnyúljon a peremén. Beleöntjük a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel borítjuk be a piténket. A széleit visszahajtjuk, hogy mindenhol le legyen zárva, villával le is nyomkodhatjuk. A maradék tésztából készíthetünk a tetejére mintát is. Megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

Nehézségi fok: könnyű
Sütő: Légkeveréses
Hőfok: 175°
Elkészítés ideje: 1 óra
Sütési idő: 20-25 perc


Mint látjátok, a töltelék megsült állapotában nem marad egyben, inkább olyan zselés-pudingos állagú lesz. Nekem mind a két változata nagyon ízlett, Dettinek a habos a kedvence.
Összességében nem nehéz elkészíteni, csak egy kis kreativitás kell hozzá és máris valami újdonságot csempészhetünk be a mindennapokba.

Nektek melyik verzió tetszik jobban? Kipróbálnátok ti is? 

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!