AJÁNLÓ° Ha már unod a havat... nézd inkább ezeket

Helló mindenki!


Rég volt már filmajánló, pedig elég sok mindent láttam/néztem/hallgattam az utóbbi időben. Persze, rengeteg olyan is volt, amit már többször láttam(A sötét lovag, Harry Potter filmek, csak hogy pár példát említsek). Novemberben és decemberben többször is voltunk moziban, sőt idén nagyon sok olyan film jelenik majd meg, amit mindenképpen moziban szeretnénk megnézni, szóval alig várom. 
De addig, itt van néhány, amit én ajánlok nektek.



Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet (Rogue One)

A történet: A raboskodó Jyn Erso-t kiszabadítják a lázadók. Amikor a Jyn megtudja, hogy apját fogva tartja a Birodalom, és arra kényszerítik, hogy építsen meg számukra egy mérhetetlen erejű fegyvert, a lány a csatlakozik a lázadókhoz, és megkísérli a lehetetlent: ellopni a Halálcsillag terveit.

December 27-én fogtuk magunkat Norbival és elbattyogtunk a moziba, mert az új Star Wars filmet kötelező megnézni. És hogy miért? Mert Darth Vader él!!! Mondjon bárki bármit, mondják, hogy ő a gonosz, hogy ő a főellenség, nekem mindig is ő volt a jó. És ha valaki ismeri a történet végét, tudja is, hogy ez így van. #teamdarthvader #cometothedarkside 
Na, de a filmről is kellene beszélnem, ugye? Szuper volt, de tényleg. Tök jó volt kicsit elszakadni a főszáltól és belekukkantani a háború lényegi részébe. És látni a Halálcsillagot, látni birodalmi lépegetőket, TIE vadászokat bevetés közben, látni harcot, szenvedést, büszkeséget, érzelmeket, az áldozatot, amit a Szövetség hozott. Látni Leia hercegnőt. Látni Darth Vadert. Ide nekem még többet! Elő is veszem a könyvemet. 

Doctor Strange

A történet: A világhírű idegsebész, Dr. Stephen Strange élete tragikus fordulatot vesz egy szörnyű autóbaleset következtében. Miután a kezeit attól kezdve használni képtelen orvosnak a hagyományos gyógymódok nem használnak, valószínűtlen helyen talál segítséget - egy titokzatos himalájai enklávé, a Kamar-Taj az utolsó reménye.
Strange hamarosan rádöbben, ez a hely nem pusztán a gyógyításé, hanem a hadviselésé is: láthatatlan, sötét erőket kell visszaverniük, melyek világunk elpusztítására törekszenek. A doktor rövidesen válaszút elé kerül: visszatér régi, vagyonnal és népszerűséggel járó életéhez, vagy hátat fordít múltjának és újonnan szerzett mágikus képességeit latba vetve a világ szolgálatába áll a valaha volt legerősebb mágusként.

Jaj de féltem attól, hogy elrontják. De nem! Benedict Cumberbatch erre a szerepre született(Sherlock mellett, természetesen). Tökéletesen átadja a képregényben/animációs filmben létrehozott Strange karaktert. 
A főgonoszt, név szerint Kaeciliust már nem éreztem ennyire erősnek. Félreértés ne essék, nem a színésszel volt gondom, csak a karakterrel. Olyan... kevésnek éreztem. Baron Mordo remélhetőleg sokkal jobb lesz(hadd spoilerezzek, ő lesz Strange ellensége a későbbiekben). Nagyon kíváncsi leszek a Thanos elleni harcra is. 
A látványvilág remek volt, imádtam a 3D-s élményt, elképesztő megoldásokkal applikáltak az alkotók. Az alternatív univerzumok bezsongatták a nézőket, maradandó élményt alkotva és a varázslatok eszméletlen látványosra sikerültek. A hon kongi harc jelenetében pedig képtelen voltam nem figyelni a zenére, csodálatos. 

Legendás állatok és megfigyelésük mozi

A történet: Göthe Salmander (Eddie Redmayne) professzor, a bűvös fenevadak és bestiák szakembere New Yorkba érkezik. A muglik között bujkáló varázslók és boszorkányok közösségének segítségével keresi a városban élő szörnyeket.
És talán meg is találja őket...
A Harry Potter-világ feltámad, a történet jó 70 évvel Potter születése előtt játszódik: a nézők a varázslatos kalandok közben a varázsvilág múltját is megismerhetik.

Szerintem elég lenne egyetlen szót írnom, ami kifejezhetné az érzést: IMÁDOM.
Mit is mondhatnék? Oda vagyok a varázsvilágért, fantasy lényekért, mindenért, ami Harry Potter.
Eddie Redmayne karaktere eszméletlenül egyedi, annyira furcsa és édes és lehetetlenség nem szeretni, főleg meg az eszméivel azonosulni. Még legalább kétszer meg kellene nézni ahhoz, hogy minden érdekességet felfedezzek, de az már tudom, hogy a furkász és Pickett a kedvenceim. És igen, Johnny Depp a következő részben, alig várom már.
Nem tudom észrevettétek e, de a Credence-t alakító színész lesz Barry Allen(The Flash) az új Igazság ligájában. Csak egy kis érdekesség.

Samba

A történet: A szenegáli bevándorló Samba Franciaországban egy hotel mosogatófiújaként dolgozik, megtakarított pénzét pedig családjának küldi haza. Amikor egy állásinterjún elutasítják, felmerül a veszélye, hogy kiutasítják az országból. A félénk bevándorlási hivatalbeli alkalmazott, Alice megígéri, hogy segít neki, ám hiába kellene távolságot tartania, az életvidám, sármos férfinak nem tud ellenállni és kis idő elteltével belé habarodik. A Samba érzékeny emberi történet pompás humorral és a vígjátéki vonal mellett felszínre törő érzelmekkel.

Omar Sy miatt kezdtem el nézni(a legtöbb emberhez hasonlóan) és imádtam. A téma aktuálisabb nem is lehetne, de végre nem vágják a képünkbe a rasszizmust. Hihetetlen, hogy milyen könnyedséggel varázsoltak humort ebbe a feszült témájú filmbe.
Charlotte Gainsbourg csodásat alakított, nem találhattak volna jobb színésznőt a szerepre. A vége pedig hatalmas, mindenképpen ajánlom mindenkinek.

Vadon kertje

A történet: Mary Reynolds fiatal tájtervező aki meg akarja óvni a vad természetet. Miután kiábrándult Dublin hírességeinek világából, kevés a reménye, hogy valóra válthatná világformáló ötleteit. Hogyan is kelhetne versenyre egy nincstelen a világ legrangosabb és legrégebbi kertépítészeti kiállításán, a londoni Chelsea Virág Show-n, ahol Károly herceg is riválisok között van? Dacolva a józan ésszel, Mary nem adja fel, Etiópiába utazik, hogy visszahozza az embert, aki segíthet neki. Igaz történet alapján.

Valami kis lightos, könnyed filmet szerettem volna nézni, cseppnyi romantikával fűszerezve. Megkaptam, teljes mértékben.
Nagyon sokan lehúzták ezt  filmet, valószínűleg azért, mert nem volt akció dús. Persze, koncentrálhattak volna jobban a környezetvédelemre, de akkor már nem lett volna ugyanez a film. Ne így nézzétek, nézzétek úgy, ahogy én. 
Gyönyörű tájak és zenék váltják egymást, az ember szinte kívánja, hogy felkapja a hátizsákját és nekiinduljon a világnak, hogy felfedezze ezeket a gyönyörűségeket. 
Úgy érzem, Tom Hughes a kedvenc angol színészeim közé fog tartozni, van benne valami, ami nagyon megkapott. Még több filmet szeretnék tőle.  


Mielőtt megismertelek

A történet: A szerelem gyakran ott talál rank, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. Néha pedig olyan helyekre juttat el bennünket, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha látni fogjuk.
Louisa "Lou" Clark egy különös házban él Anglia egyik vidéki részén. A 26 éves nőt mindenki kreatív különcnek ismeri, aki nem igazán tud mit kezdeni az életével és egyik állástól a másikig tengődik, hogy összetartó családját kisegítse.
Bár jellemzően optimista természet, hatalmas próbatétel elé állítja az élet, amikor elvállalja a legújabb munkáját. A helyi "kastélyban" kell gondját viselnie egy fiatal, gazdag bankárnak, Will Traynornek aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült és akinek az élete egy szempillantás alatt megváltozott. A régebben kalandvágyó Will mára fásult cinikus emberré változott, aki már csaknem feladta a küzdelmet. Azonban Lou elhatározza, megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. Egy sor közös kalandra indulnak és végül Lou és Will is azt veszi észre, hogy többet kaptak, mint amire számítottak, ahogy az életük - és a szívük - nem várt módon változik meg.

Nem tudom mit mondjak, torokszorítóan szép történet tökéletes színészválasztással. Nem olvastam a könyvet, de szeretném, mert a film is nagy hatással volt rám. Persze, van benne klisé, de mégis, az érzelmek ábrázolása elnyom mindent.
Az a "legszebb" az egészben, hogy mind megtudjuk már a film közepén, hogy mi lesz a vége, de mégis... mégis reménykedünk benne, hogy boldog lesz a végkifejlet.
A Csillagainkban a hibához hasonlítanám leginkább, ugyanolyan érzelmi sokkot okoz ez a darab is.

Akira

A történet: Évtizedek teltek el a Harmadik Világháború kitörése és a Tokiót romba döntő hatalmas robbanás óta. 2019-re a várost újjáépítették, de Neo Tokió gengszterek, terroristák, vallási fanatikusok és motoros bandák polgárháborúk dúlta városa lett. Egy ilyen banda, a Kapszulák vezetője a 16 éves Kaneda is. Csapatának legfiatalabb tagja Tetsuo, akit a többi bandatag állandóan ugrat. A fiú ezért folyton bizonyítani akarja bátorságát, s egy ilyen alkalommal fegyveresek fogságába kerül, akik egy laborba szállítják, ahol mindenféle vizsgálatnak vetik alá. Amikor kiengedik, Tetsuo megváltozik: agresszív lesz, fájdalmai és szörnyű látomásai vannak. Rájön, hogy újfajta képességekre tett szert, egyetlen kézmozdulattal könnyedén tud embereket ölni. S mindez valamiképpen kapcsolatban áll a misztériummal, amit Akirának hívnak. A mérföldkövet jelentő manga ugyancsak meghatározó jelentőségű anime változata forradalmi ötleteivel és képi elemeivel rémisztő "cyberpunk" látomást mutat be a jövőről.

Nem bánom, hogy nem láttam fiatalabb koromban, talán nem is értettem volna és csak egy nagy katyvaszként emlékeznék most rá.
Mérhetetlenül imádom a disztópiákat, s ez disztópia a javából, még ha nincsenek is benne repülő autók, robotok, androidok és ki tudja még mik. Nagyon jó a társadalomrajza, sok minden a ma világra is levezethető.
Ugyanakkor nagyon szomorú film. Magányt és kétségbeesést sugároz, amibe igazán könnyű belesüppedni, kimászni viszont már sokkal nehezebb. Ebben a filmben Tetsuo akarok lenni, imádom a karakterét. Annyira nyers és puritán érzéseket sugároz, hogy szinte átérződik a képernyőn és beleéli magát az ember. Ezzel szemben Kaneda kissé bohókás jelleme félrebillenti a komorság felé néző mutatót, de épp csak egy kissé.
A rajzolása tipikusan 80-as évek, de ezek annyira jók, annyira egyediek. A zenék eszméletlen jók, tökéletesen illenek a jelenetekhez. Valóban alapmű, de bizonyos kor alatt szerintem semmi értelme megnézni.

Nulladik óra (The Breakfast Club)

A történet: Egy hideg szombat reggel öt diák tölti büntetését az előkelő középiskola könyvtárában: a jó sportoló, a punk, az úrilány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és az iskola esze, a csodagyerek. A nap folyamán ez az öt, szinte idegen ember ráébred arra, hogy sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is álmodták. Alaposan megismerik egymás összes problémáját, de ami a legfontosabb, nagyon sokat tanulnak saját magukról. Az első, ami összehozza a társaságot, a megvetés, amit a dékánnal szemben éreznek, aki kimérte rájuk a büntetést. Kezdetben mindenkinek az idegeire megy a bezártság, és egymást kezdik gyötörni, ideiglenes szövetségeket képeznek, közös ellenséget keresnek, percről percre változik a csoport dinamikája. A nap folyamán mindannyian rájönnek arra, hogy ők is az előítéletek rabjai; s nemcsak szót érteni tanulnak meg a másikkal, hanem odafigyelni a másik problémáira is.

Miért nem ismertem én ezt a filmet korábban? Mondjuk tiniként? Zseniális, de komolyan!
A karakterek átlagosnak tűnnek, hisz minden amerikai tinifilmben megjelenik a sportoló, a stréber, a jócsaj, a punk és a deviáns. Mindenkink meg van a saját története, a saját mocsara, amiben fuldoklik. 
Nem, nem is akarok mondani többet, ezt mindenkinek látnia kell!

Igyekeztem nem túl hosszú listát írni, így bőven maradt még egy következő csokorra való. Hamarosan azt is megosztom veletek. Ti mit néztetek mostanában? Volt valami nagy felfedezésetek?

Mesy

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!