FINOM° Citromos sült pisztráng chilis-sajtos krumplipürével

Halihó lányok!



Nem hiszem, hogy hazudnék, vagy túl nagyot tévednék azzal a kijelentéssel, hogy a magyar emberek nem esznek halat. Sajnos nálunk sem kerül túl gyakran az asztalra, pedig szeretjük (most már Detti is). Ha esetleg mégis, akkor karácsonykor halászlé vagy rántott hal formájában, esetleg ritkán halrudacska, amiben valljuk be nem sok hal van, illetve nagyon elvétve hétköznapokon is. 
Mindig körülnézünk a fagyasztott részlegen valami jó ár-érték arányban lévő finomság után kutatva. Így bukkantunk rá erre a csodás pisztrángra is. Két egész halacska volt külön-külön fóliázva lefagyasztva. Azonnal tudtam, hogy mi fog készülni belőle, már csak a köreten kellett gondolkodni, de azt is hamar kitaláltam.
 

Mivel csak hárman voltunk, a két haltörzs elég volt nekünk ebédre, még talán kicsit sok is, de sebaj, elfogyott. Egyszerű, tiszta ízre törekedtem, nem akartam elnyomni a hal saját jellegét, így csak sóval, borssal, citrommal és bazsalikommal ízesítettem. A köret is roppant egyszerű, hiszen csak a mindennapi, átlagos burgonyapürét dobtam fel egy kis csilivel és reszelt sajttal. Nem lett erős, fűszeres íze, csak egy kis pikánsságot vitt bele.
Igazán egyszerű, elronthatatlan étel, és talán pontosan ebben rejlik a varázslat. Isteni volt. A pisztrángnak telt és erős az íze, egyáltalán nem hasonlít más, általam eddig kóstolt halhoz. 

Citromos sült pisztráng chilis-sajtos krumplipürével

Hozzávalók a halhoz:
  • 500 g fagyasztott pisztráng/két egész hal/
  • fél citrom
  • só, bors, bazsalikom
  • olívaolaj
Hozzávalók a körethez:
  • 1 kg burgonya
  • 2-3 dkg vaj/margarin
  • 1-2 dl tej
  • 1 közepes vagy 2 apró csilipaprika
  • kb. 3 dkg gouda sajt
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, felvágjuk és sós vízben odarakjuk főni. 
A kiolvadt halról papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet. Mindkét oldalát és a hasüregét is megsózzuk, borsozzuk, két citromkarikát helyezünk bele, adunk hozzá egy kis őrölt bazsalikomot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 200°-ra előmelegített sütőbe toljuk. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, vajat/margarint és tejet adunk hozzá. Ezután belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott csilit is. 


A halat "hivatalosan" úgy kell tálalni, hogy a fejét és a farkúszóját le kell válni, majd a gerince mellett végigvágni, s így lefejteni a filét. Ezzel a módszerrel a nagy szálkák a gerincen maradnak és a halhúsban csak néhány kisebb marad benne.  Nekünk nem sikerült egyben leszedni az egész filét, csak darabokban, de ez az ízén nem rontott semmit.

Nekünk nagyon ízlett, ezért biztosan felkerül majd a kedvences listára. Akár hétköznapi ebédként, akár valamilyen ünnepi fogásként szeretnénk tálalni, mindenképpen jó választás.

Szeretitek a pisztrángot? Milyen gyakran esztek halat?

Mesy

Megosztás:

1 megjegyzés

  1. Uramisten, de jól néz ki! *.* Ezer éve nem ettem halat, most nagyon megkívántam :)

    VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!