FINOM° Spanyol citromtorta
Halihó lányok!
Visszatértem! Sajnálom a kis kihagyást, de technikai gondjaim adódtak (nem volt netem...) Sajnos lemaradtam a kihívásokkal és a Világ ízei poszt is kimaradt, eredetileg ez a süti oda készült.
A recept innen származik, de egy picit alakítottam rajta, mint mindig.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt átszitálva,
- 17 dkg vaj,
- 8 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1 cs vaníliás cukor,
- pici só
A töltelékhez:
- 3 nagy, érett citrom,
- 1 nagy narancs,
- 7 dkg vaj,
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor
Elkészítése:
A tészta alapanyagait gyorsan összedolgozzuk egy tálban és az így elkészült tésztát 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a krémet: a citromokat megmossuk és lereszeljük a héjukat, de vigyázzunk, hogy a fehér része ne menjen bele.
Egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük, belecsavarjuk a citromok és a narancs levét, és végül hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. A végén belekeverjük az olvasztott langyos vajat is, Eléggé híg krémet kapunk.
Előkészítünk egy hullámos szélű tortaformát (az enyém 24 cm-es), kivajazzuk, lisztezzük, és beborítjuk a kinyújtott tésztával. Ha a tészta túllóg a tálon, vágjuk le késsel, hogy a sütemény szép legyen. Nekem maradt meg tészta, azt lefagyasztottam.
Egyenletesen beletöltjük a citromos krémet. 200°-ra előmelegített sütőbe tesszük és 10-15 percig így sütjük, majd közepes tűzön további 15-20 percig.
Szépen karamellizálódott a teteje sütés közben. Én megvártam, amíg teljesen kihűlt és csak akkor vágtam fel. Elég savanykás a citromlé miatt, de nekem nagyon ízlett. A többieknek viszont hiányoltak belőle még egy kevés cukrot.
Tervezem újrasütni, de akkor két citromot és két narancsot fogok használni. Esetleg még egy lime-os verziót is kipróbálok majd. Van benne potenciál.
Igazi nyári hűsítő, de nekem ebben a hűvös időben is nagyon ízlett.
Szeretitek a citrusos süteményeket?
puszi, Mesy
0 megjegyzés
Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!