FINOM° Rahátos kalács
Halihó lányok!
kép innen |
Norbi gyerekkori kedvence a rahát. Ám hiába lakunk közel a határhoz, nem lehet kapni sehol sem. Így amikor átugrottunk Romániába családlátogatásra, muszáj volt venni belőle. Már akkor eldöntöttük, hogy kalács lesz belőle, de pár hétig váratott magára. De szerencsére hétvégén elkészült.
Hozzávalók (2 vekni formához):
70 dkg liszt
5 dkg élesztő
7 ek. cukor
1 mk. só
4 dl tej
1,5 dl olaj
1 tojás
vanília aroma
30-40 dkg rahát kockákra vágva
Elkészítése:
A tejben 3 ek. cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, egy löttyintésnyi vanília aromát, majd hozzáöntjük az olajat és a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg már nem ragad a tálhoz. Kicsit alálisztezünk és fél órát kelesztjük (én a mikrós módszert szoktam alkalmazni).
A két vekniformát kiolajozzuk és vékonyan kilisztezzük.
A megkelt tésztát kettészedjük. Kissé kinyújtjuk, megszórjuk a rahát felével, majd feltekerjük. Kettéhajtjuk és mehet a sütőformába. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el. Ismét kelesztjük 30 percig, de addig is előmelegítjük a sütőt 180°-ra.
Ha ismét megkeltek, vízzel lekenjük a tetejüket és mehetnek a sütőbe. 20-30 perc alatt szép barnára sütjük.
Langyosan és hidegen is isteni finom, meleg teával a legjobb.
*Ha nem tudnátok beszerezni rahátot, zselécukorral is lehet helyettesíteni (legalább is ezt olvastam)
Ti szeretitek a rahátot? Szoktatok kalácsot sütni?
puszi, Mesy
1 megjegyzés
Köszönjük szépen :)
VálaszTörlésKöszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!