FINOM° A világ ízei - Amerika
Halihó lányok!
Link |
Elég nagy kihagyással, de ismét jelentkezik A világ ízei sorozat, ezúttal Amerika a soros. Mind tudjuk, hogy nem nagyon van saját konyhájuk, inkább csak a megannyi bevándorló és az indián őslakosok ételeinek keveredéséből születek meg a kedvenc ételeik.
Nem akartam a hamburger-csokis keksz/brownie vonalon mozogni, ezért valami különlegesebbet kerestem. Főétel terén New Orleans felé nézelődtem, így a jambalaya-t választottam. Hasonlít egy kicsit a mi rizses húsunkhoz, de azért nem egészen az.
Jambalaya (4-6 főre)
Hozzávalók:
- 1 tk. vaj
- 1 1/2 csésze csípős kolbász
- 1/4 csésze kockázott hagyma
- 1/4 csésze kockázott kaliforniai paprika
- 1/4 csésze kockázott zeller
- 1 gerezd fokhagyma passzírozva
- 1 kisebb csirkemell kockázva
- 1 tk. petrezselyem
- 1 tk. bazsalikom
- 2 csésze rizs
- 2 csésze paradicsomszósz
- 2 csésze húsalaplé
- só és bors
Elkészítése: A vajon megpirítjuk a kolbászt, hagymát, paprikát, zellert és a passzírozott fokhagymát. Hozzáadjuk a csirkét és együtt pirítjuk még pár percig. Hozzáadjuk a fűszereket és a rizst, beleöntjük a paradicsomszószt és az alaplét, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd alacsony lángon állandó kevergetés mellett főzzük még 20-25 percig.
Nekünk nagyon ízlett, annyira fűszeres és telt ízű az egész étel. Egy jó hideg sör hiányzott mellőle, azt mindenképpen ajánlom kísérőnek. A zeller kifejezetten ízlett, eddig még nem is kóstoltam így. Biztosan fogok még készíteni máskor is. A recept INNEN származik.
Desszertnek cobblert választottam. Egyszerű és gyors, nem mellesleg nagyon finom és mindenki képes elkészíteni.
Meggyes cobbler
Hozzávalók:
- 2-3 marék friss meggy(vagy 1 üveg befőtt)
- 1 kk. fahéj
- 3-4 ek. cukor
- 8 dkg finomliszt
- 8 dkg rétesliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 7 dkg vaj
- csipet só
- 1 bő evőkanál cukor
- 1 tojás
Elkészítése: Egy piteformába szórjuk a meggyet, mehet rá a cukor és a fahéj, összeforgatjuk. 180°-ra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Amíg párolódik, kikeverjük a tésztát. A liszteket összekeverjük 1 teáskanál sütőporral, 1 bő evőkanál cukorral. Mehet bele egy csipet só, a tojás és az olvasztott margarin. Amikor kész a meggy, a tésztát óvatosan rákanalazzuk, és fél órára a sütőbe toljuk.
Mi fagyival ettük, de magában is isteni. Kicsit savanykás lett a meggy miatt, de pont ez volt a lényeg.
De azért a morzsás sütit jobban szeretjük.
Ti szeretitek az amerikai konyhát?
Mesy
8 megjegyzés
UU nagyon guszták! :)
VálaszTörlésFinomak voltak, bizony :)
TörlésHát én pont azon a biztonsági zónán belül maradtam, amit te is említettél, de a hőségben többre nem volt se kedvem, se erőm :P Viszont a jambalaya-t mindenképpen kipróbálom, nagyon jól néz ki ^^
VálaszTörlésÉn direkt kerültem, de nem bántam meg :)
TörlésJuj, ezek nagyon jól néznek ki, sosem hallottam még ilyen ételekről! :)
VálaszTörlésHa megölnek se tudom megmondani, hogy én hol hallottam a jambalaya-ról, talán olvastam valahol... Nem tudom, de nagyon finom és mindenki más receptre esküszik :) A cobbler ugyanígy :)
TörlésMost így a nagy reggelben/délelőttben megkívántam a jambalayát. :)
VálaszTörlésJó tartalmas reggeli lenne :)
TörlésKöszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!