AJÁNLÓ° Ha már unod a napozást... filmezz!

Halihó lányok!


Nincs is annál jobb, mint ha az ember a hűvös lakásban egy kis sült krumplival vagy más nasival az ölében heverészik az ágyon és filmet néz valakivel. Mondjuk a férjével/ pasijával/ testvérével/ barátjával vagy a macskájával. 

The DUFF
amerikai romantikus vígjáték, 101 perc, 2015

Rendező: Ari Sandel
Forgatókönyvíró: Josh A. Cagan
Szereplők: Bella Thorne, Mae Whitman, Robbie Amell 

A sztori: Miután Bianca egy szerencsétlen véletlen folytán rádöbben, hogy ő bizony a legjobb barátnői (akik szebbek, jobbak és okosabbak nála) DUFF( Designated Ugly Fat Friend)-ja, elhatározza, hogy változtat ezen.

Rengeteget kacagtam ezen a filmen. Persze, látta már néhány hasonlót és be is lehetne sorolni a szokásos amerikai tinifilmek sorába, de kivételesen élveztem. A főszereplő nem éppen szokványos, de pontosan ez a cinikus viselkedés emeli ki a többi közül. A "pasi" is jó választás volt, főleg a közös poénjaik és jeleneteik tetszettek. 

Hamupipőke
amerikai családi kalandfilm, 112 perc, 2015

Rendező: Kenneth Branagh
Forgatókönyvíró: Aline Brosh McKenna, Chris Weitz
Szereplők: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter 

A sztori: A klasszikus mese élőszereplős feldolgozása a fiatal Ella történetét meséli el, akinek kereskedő apja újból megnősül Ella édesanyjának halála után. A lány szeretettel fogadja új mostohaanyját és lányait, Anastasiát és Drisellát. Azonban, amikor édesapja is váratlanul meghal, a lány hirtelen egy féltékeny és kegyetlen családban találja magát, új rokonai kénye-kedvének kiszolgáltatva. Bár a legmegalázóbb feladatokat bízzák rá és cselédként tartják a háznál, Ella nem adja fel a reményt és mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek a szemei előtt: "Légy bátor és kedves". Ezért fogát összeszorítva tűri, hogy mostohaanyja és lányai lépten-nyomon kihasználják. Amikor találkozik egy jóképű idegennel az erdőben, Ella nem is tudja, hogy egy álruhás herceggel sodorta össze a sors, akiben igazi társra lel. Amikor a királyi udvar meghívókat küld szét a birodalom összes hajadonjának, Ella reménykedni kezd, hogy ismét találkozhat a sármos fiúval. Azonban gonosz mostohaanyja megtiltja a lánynak, hogy részt vegyen a bálon és még ruháját is szétszaggatja. De persze, ahogy a tündérmesékben lenni szokott, a segítség sem várat magára sokat. Egy kedves koldus öregasszony, néhány egér és egy hatalmas sütőtök segítségével örökre megváltoztatja a fiatal lány életét.

A jól ismert történet egy újabb feldolgozása. Bár nem nagyon mondják meg rólam, de én oda vagyok a tündérmesékért. A Disney minden képes a történetek csodásabb végét megfogni és alkotni egy még jobbat. Rob Stark elbűvölő hercegnek sem utolsó, a gonosz mostoha szerepét pedig mintha Cate Blanchett-nek találták volna ki, annyira élethű volt a játéka. Tökéletes lányos program, pasik kizárva!

Vadregény
amerikai zenés film, 124 perc, 2014 

Rendező: Rob Marshall
Forgatókönyvíró: James Lapine
Szereplők: James Corden, Emily Blunt, Meryl Streep, Johnny Depp, Anna Kendrick, Chris Pine 

A sztori: A Vadregény több ismert mese modernizált "remixe", amelyben számos történetszál keveredik a különféle szereplők kívánságainak és kalandjainak eredményével. Ez a humoros, szívmelengető musical olyan mesehősök történetét eleveníti fel, mint Hamupipőke, Piroska, Babszem Jankó és Aranyhaj - mindezt egy pék és felesége élete foglalja keretbe. Miután mindketten arra vágynak, hogy családot alapítsanak, találkoznak a titokzatos boszorkánnyal, aki átkot szór a fejükre. Hogy megtörjék az átkot, kalandos útra indulnak a sötét titkokat rejtő közeli erdőbe.

"I wish..." 
Óh, imádtam! Annyira emberi, de közben annyira csodás is! Az eleje még nagyon kuszának tűnik, de a végére minden kitisztul és persze, a tündérmeséknek mindig jó vége van. Nagyon pozitív volt, hogy a Hamupipőke története az eredeti formájában volt megjelenítve és a többi jól ismert történet is kicsit valósághűbb formába volt öntve. De persze mellette ott volt a varázs is, egy átok itt, egy bűbáj ott. Nagyon okosan oldották meg a sztorik keresztezését, minden a pékhez és a feleségéhez kapcsolódik. Meryl Streepnek jól áll a kék haj, de sajnáltam, hogy Johnny Depp csak keveset szerepelt. Viszont azt már tudtam, hogy neki jó hangja van, hisz a Sweeny Todd-ban már bebizonyította (egyébként az az egyik kedvenc musical filmem). Nagyon ajánlom, ha még nem láttátok.

Agymanók
amerikai animációs film, 94 perc, 2015 

Rendező: Pete Docter
Forgatókönyvíró: Pete Docter

A sztori: A tinédzserkor gyakran döcögős és akadályokkal teli. Nincs ez másként a fiatal lány, Riley esetében sem, akinek csendes, kertvárosi élete a feje tetejére áll, amikor édesapja a nyüzsgő San Franciscóban kap munkát. Mint mindannyiunkat, Riley-t is az érzelmei vezérlik - ők Derű, Bánat, Harag, Majré, Undor. Az érzelmek a Riley agyában található Központban laknak, mindennapi munkájuk során pedig azon dolgoznak, hogy a lányt átvezessék a mindennapok kihívásain. Ahogy Riley az érzelmeivel küzdve próbálja megszokni San Franciscót, a Központban kitör a káosz. Bár Derű, Riley első számú és legfontosabb érzelme megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban, egy új otthonban és egy új iskolában.

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre és nem is csalódtam. A Pixar nem nagyon volt a topon az utóbbi években, de az Agymanók most nagyon visszahozta őket. A karakterek aranyosak, szerethetőek, Riley érzelmeit könnyen át tudja érezni egy felnőtt és egy gyerek is. Végig kalandos, követhető és izgalmas a történet, nincsenek unalmas részek. Egyébként ha csak a főszereplő kislány helyzetét nézzük, akkor elég komoly témát feszeget a film, hiszen egy tizenévesnek egy költözés súlyos érzelmi zavarokat okozhat a barátai és az egész addigi élete elvesztése miatt. De persze sok szeretettel és törődéssel mindez kiküszöbölhető.

Az acélember
amerikai-kanadai fantasztikus akciófilm, 143 perc, 2013

Rendező: Zack Snyder
Forgatókönyvíró: David S. Goyer, Christopher Nolan, Joe Shuster, Jerry Siegel
Zeneszerző: Hans Zimmer
Szereplők: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Kevin Costner, Diane Lane, Michael Shannon 

A sztori: A Krypton bolygón született, ám a Földön nevelkedett egy egyszerű farmercsaládnál. A világ legnagyobb hősének ezúttal nem csak a gonosz Zod tábornokkal és szövetségeseivel, hanem önmagával is meg kell küzdenie.

Őszintén megmondom: nagyon féltem ettől a filmtől. Rosszakat olvastam róla és féltem, hogy elrontja a Supermanről eddig kialakított képemet. Mert ugyebár Christopher Reeve mindenki szuperhőse. 
De ez a film valami eszméletlen volt! Henry Cavill tökéletes választás volt erre a szerepre, nagyon illik hozzá a karakter. Ráadásul ő marad a jövőbeni Batman vs. Superman és a Justice League filmkben is (Ban Affleck Batman, hááát.....ne már!). Egy nálam nagyobb szakértőtől hallottam(Norbitól), hogy Michael Shannon teljesen úgy néz ki, mint a képregénybeli Zod tábornok, szóval szintén beletaláltak a választásba. 
A film nézése közben megjegyeztem, hogy a zenék nagyon el lettek találva. Éppen ezért nem is csodálkozom, hogy Hans Zimmer az alkotó. Jellegzetes, erős, markáns alkotások kerültek ki a kezei közül. 

+1

Fantázia
animációs film, 124 perc, 1940

Rendező: James Algar, Samuel Armstrong

A sztori: Amikor a gyerekek a Disney rajzfilmeket követelik, valószínűleg eszükbe sem jut, hogy valaha élt egy bácsi, akit Walt Disney-nek hívtak, és aki oly mértékben forradalmasította a rajzfilmgyártást, hogy tulajdonképpen azóta sem sikerült senkinek számottevő újításokat bevezetnie, hiszen amit egyáltalán ki lehetett találni, azt Walt Disney kitalálta.Ebben az 1940-es rajzfilmjében például lenyűgöző módon kombinálta a zenét és a rajzfilm lehetőségeit. Mivel a rajzasztal és a rajzeszközök semmiféle gúzsba kötő fizikai törvénynek nincsenek alárendelve, kizárólag a rajzoló fantáziája határozza meg a szereplők és a helyszínek formáját, képességeit - egyszóval az egész világot! Walt Disney a Fantázia készítésekor azt az utasítást adta munkatársainak: ne törődjenek semmivel, csak a zene szabjon irányt fantáziájuk szabad szárnyalásának!A film maradandó élmény gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

Emlékszem, hogy amikor kicsi voltam, láttam ezt a filmet. Emlékszem a pegazusokra és a faunokra. De annyival másabb érzés volt most, felnőtt fejjel nézni és hallgatni a már jól ismert műveket. Különleges és szerethető alkotás, felcsendül benne többek között Csajkovszki, Bach, Beethoven, Sztraviszkij, Schubert egy-egy méltán híres darabja, gyönyörű képi aláfestéssel. Készült hozzá egy kiegészítő rész is Fantázia 2000 címmel, azt most fogom megnézni. 

Láttátok már valamelyiket esetleg? Mi a véleményetek?

Mesy

Megosztás:

0 megjegyzés

Köszönjük a hozzászólásodat! Mindenképpen válaszolni fogunk rá!